Jedliście kiedyś pieczony na surowo jarmuż? Przypieka się smakowicie i chrupiąco smakuje. Takie zdrowe chipsy. Warto dodać go jako wykończenie do pizzy. Stanowi świetne zwieńczenie miękkiej konsystencji sera, przyjemnie strzelając pod zębami. No to robimy!
na ciasto:
1 szkl mąki
szczypta soki
duża szczypta suszonego oregano
3,5g suszonych drożdży (1/2 torebki 7g)
ciepła woda
na sos do pizzy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy oliwek
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
na składniki do pizzy:
kilka plasterków cienko pokrojonej kiełbasy (ja wybrałam mięsną z indyka)
kawałek bryndzy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 liść jarmużu
garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka bułki tartej
oliwa z oliwek
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oregano i drożdże. Dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy tyle ciepłej wody, żeby ugnieść sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt mokre, dosypcie nieco mąki, ale nie za dużo, bo będzie twarde, dlatego warto dozować wodę stopniowo. Ciasto wyrabiamy (można w misce) ok. 7min, aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Obsypujemy miskę mąką, układamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30min i czekamy aż wyrośnie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy składniki do pizzy. W miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos. Odstawiamy na chwilę. Jarmuż myjemy i dzielimy na małe kawałki, pozbywając się grubszych łodyg.
Przygotowujemy blachę do pieczenia pizzy, wykładając ją papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą. Rozciągamy na blaszce ciasto. Jeśli nie umiecie rozciągać ciasta na pizzę, można je cienko rozwałkować. Ciasto smarujemy sosem i rozkładamy składniki na pizzę. Na wierzchu rozrzucamy porozrywane kawałki bryndzy, oprószamy oregano i kawałkami jarmużu. Całość skrapiamy oliwą. Odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (w czasie rozgrzewania pieca). Piec rozgrzewamy na 250C góra/dół.
Pizzę wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy ok. 7-8min aż się zezłoci. I tyle. Smacznego!
W międzyczasie przygotowujemy składniki do pizzy. W miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos. Odstawiamy na chwilę. Jarmuż myjemy i dzielimy na małe kawałki, pozbywając się grubszych łodyg.
Przygotowujemy blachę do pieczenia pizzy, wykładając ją papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą. Rozciągamy na blaszce ciasto. Jeśli nie umiecie rozciągać ciasta na pizzę, można je cienko rozwałkować. Ciasto smarujemy sosem i rozkładamy składniki na pizzę. Na wierzchu rozrzucamy porozrywane kawałki bryndzy, oprószamy oregano i kawałkami jarmużu. Całość skrapiamy oliwą. Odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (w czasie rozgrzewania pieca). Piec rozgrzewamy na 250C góra/dół.
Pizzę wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy ok. 7-8min aż się zezłoci. I tyle. Smacznego!
Bardzo fajny przepis Madziu. Muszę wypróbować koniecznie. Ty to masz fajne pomysły na dobre papu. Pogratulować tylko kreatywności. Pozdrawiam Cię
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo! Nawet same chipsy z jarmużu. Wystarczy chwila w piecu i potem masz chrupiącą, pyszną i zdrową przekąskę. Pozdrowienia!
UsuńJa uwielbiam Chipsy z owoców, szczególnie jabłek. Za jarmużem nie przepadam, chociaż na pizzy bardzo mi smakuje :)
UsuńChipsy z jarmużu robione na świeżo są przepyszne. Polecam spróbować ;)) pozdrawiam!
Usuń