Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak...
LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek:
2 i 1/2 mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha", smarujemy masłem formę, lub używamy papilotek. Ciastem wypełniamy foremki babeczkowe tak do 3/4 wysokości. Wyjdzie ok. 12-15 muffinek. Blachę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200C (góra/dół) i pieczemy ok. 20-25min aż będą złote. Et voilà ! Polecam BARDZO !! :)
Komentarze
Prześlij komentarz