Przejdź do głównej zawartości

PIZZA Z JARMUŻEM

Jedliście kiedyś pieczony na surowo jarmuż? Przypieka się smakowicie i chrupiąco smakuje. Takie zdrowe chipsy. Warto dodać go jako wykończenie do pizzy. Stanowi świetne zwieńczenie miękkiej konsystencji sera, przyjemnie strzelając pod zębami. No to robimy!

LISTA ZAKUPÓW - pizza dla 2 osób:
na ciasto:
1 szkl mąki
szczypta soki
duża szczypta suszonego oregano
3,5g suszonych drożdży (1/2 torebki 7g)
ciepła woda
na sos do pizzy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy oliwek
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
na składniki do pizzy:
kilka plasterków cienko pokrojonej kiełbasy (ja wybrałam mięsną z indyka)
kawałek bryndzy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 liść jarmużu
garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka bułki tartej
oliwa z oliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oregano i drożdże. Dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy tyle ciepłej wody, żeby ugnieść sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt mokre, dosypcie nieco mąki, ale nie za dużo, bo będzie twarde, dlatego warto dozować wodę stopniowo. Ciasto wyrabiamy (można w misce) ok. 7min, aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Obsypujemy miskę mąką, układamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30min i czekamy aż wyrośnie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy składniki do pizzy. W miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos. Odstawiamy na chwilę. Jarmuż myjemy i dzielimy na małe kawałki, pozbywając się grubszych łodyg.
Przygotowujemy blachę do pieczenia pizzy, wykładając ją papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą. Rozciągamy na blaszce ciasto. Jeśli nie umiecie rozciągać ciasta na pizzę, można je cienko rozwałkować. Ciasto smarujemy sosem i rozkładamy składniki na pizzę. Na wierzchu rozrzucamy porozrywane kawałki bryndzy, oprószamy oregano i kawałkami jarmużu. Całość skrapiamy oliwą. Odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (w czasie rozgrzewania pieca). Piec rozgrzewamy na 250C góra/dół.
Pizzę wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy ok. 7-8min aż się zezłoci. I tyle. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis Madziu. Muszę wypróbować koniecznie. Ty to masz fajne pomysły na dobre papu. Pogratulować tylko kreatywności. Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo! Nawet same chipsy z jarmużu. Wystarczy chwila w piecu i potem masz chrupiącą, pyszną i zdrową przekąskę. Pozdrowienia!

      Usuń
    2. Ja uwielbiam Chipsy z owoców, szczególnie jabłek. Za jarmużem nie przepadam, chociaż na pizzy bardzo mi smakuje :)

      Usuń
    3. Chipsy z jarmużu robione na świeżo są przepyszne. Polecam spróbować ;)) pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek