Przejdź do głównej zawartości

IDEALNE OGÓRASY MAŁOSOLNE

Oto przepis na IDEALNE ogórasy małosolne. Już niedługo będziemy je robić, także warto zapisać sobie w kajeciku prosty i wprost idealny przepis na małosolne.

LISTA ZAKUPÓW:
ogórki gruntowe
mieszanka ziół do przyprawienia małosolnych (dostaniecie ją w każdym warzywniaku - zawiera m.in. świeży koper,chrzan, czosnek)
sól morska
woda

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Zagotować litr wody. Nieco ostudzić, nie może być gorąca, tylko lekko ciepła. Do wody dodać 2 płaskie łyżki soli. Dokładnie wymieszać. Do czystych i wyparzonych słoików powkładać ogórki, dodać mix ziół. Wszystko zalać miksturą woda + sól. Pokrywki ułożyć na wierzchu słoików denkiem do dołu. Odstawić w ciemne miejsce. Do 1-2 dniach ogórki będą gotowe. Wtedy możecie je zakręcić i wstawić do lodówki. Trzeba szybko zjadać. Jest ryzyko, że z małosolnych zrobią się kiszone. ENJOY!

Komentarze

  1. Super ogóry, trzeba będzie spróbować :)

    Ekologiczny wypas owiec moją pasją
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że genialne są. Stary i prosty przepis, który stosuję już bardzo długo. Polecam bardzo! :)

      Usuń
  2. Przepis rzeczywiście bardzo łatwy, ale własnie może dzięki prostocie są takie pyszne?

    OdpowiedzUsuń
  3. To na pewno to, jak wiadomo diabeł tkwi w prostocie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek