Przejdź do głównej zawartości

DOMOWE KROKIETY Z JARMUŻEM I WOŁOWINĄ

Mam dla Was znakomity pomysł na obiad albo kolację. Domowe krokiety z jarmużem i aromatyczną wołowiną podane z chrupiącą rukolą. Ktoś chętny? Na początek przypominam idealny przepis na naleśniki. Przepis znajdziecie TUTAJ Do krokietów należy oczywiście przygotować wersję słoną, czyli nie dodajemy cukru waniliowego! No, chyba że lubicie jarmuż na słodko. ;)

LISTA ZAKUPÓW - dla 3-4 osób:
30 dag mielonego mięsa wołowego
1 opak. umytego i gotowego do spożycia jarmużu
pęczek rukoli
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Na początek smażymy naleśniki. Ilość dowolna. Zależy od Waszego apetytu. Ja przygotowałam 10 szt. Usmażone naleśniki układajcie jeden na drugim i przykryjcie je folią aluminiową, żeby troszkę się zaparowały. Będą wtedy bardziej elastycznie i przy zawijaniu krokietów nie będą się rwały i pękały.
Następnie farsz. Mięso wołowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem i podsmażamy na sucho. Dodajemy przyprawy (oprócz lubczyku), sos sojowy i 1 łyżkę oliwy i smażymy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie nuty zapachowe ulotnią się z suszonych ziół. Następnie wrzucamy porwany na małe kawałki jarmuż i wszystko ok. 20min dusimy pod przykryciem, aż zmięknie, a smak stanie się bardziej intensywny.
Potem wystarczy już tylko zawinąć zgrabne krokieciki, nakładając na każdy naleśnik słuszną porcję pysznego i aromatycznego farszu. Krokiety układacie w naczyniu żaroodpornym, podlewając wszystko odrobiną oliwy (została nam jeszcze łyżka), posypujecie suszonym lubczykiem i wstawiacie na ok. 10-15min do rozgrzanego pieca, najlepiej pod grill, żeby wierzch stał się lekko chrupiący i złocisty. 
Gotowe krokiety wystarczy już tylko ułożyć na talerzu i podać z dużą kupką świeżej i chrupiącej rukoli. Et voilà ! SMACZNEGO!

Komentarze

  1. To wygląda bardzo bardzo interesująco. Tylko piekarnik muszę naprawić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek