Przejdź do głównej zawartości

NALEŚNIORY

Naleśniki... temat rzeka. Ostatnio gościły u mnie w porze obiadowej w wersji na słodko z jogurtem naturalnym, cukrem waniliowym, sokiem z mandarynki i przepyszną pomarańczową konfiturą. Polecam! Sprawdzają się również idealnie na śniadanie. A idealny przepis na naleśniki, takie, które ZAWSZE wychodzą? Długo szukałam takiego i w końcu sama, w domowym zaciszu dopracowałam sobie moją wersję naleśnikowej masy, czyli:

LISTA ZAKUPÓW:
2 jajka
1 szkl mleka
ok. 1 szkl mąki pszennej lub więcej
1 szkl wody
1/4 szkl oleju rzepakowego
szczypta soli
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu do smaku (jeśli naleśniki mają być na słodko)

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Wszystko (oprócz mąki) miksujemy na średnich obrotach, aż masa porządnie się wymiesza, stopniowo zaczynamy dodawać mąkę, ciągle miksując. Mąkę dodajemy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jak to sprawdzić? Wystarczy zanurzyć w masie drewnianą łyżkę. Jeśli po wyjęciu masa szybko z niej spłynie, masa jest za rzadka i trzeba dodać mąkę, a jeśli masa oblepi łyżkę cienką i gładką warstwą, to masa jest już gotowa. Gotową masę wstawcie na 15-20min do lodówki, niech sobie odpocznie. Potem wystarczy usmażyć naleśniki na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Et voilà ! Jemy !! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek