Przejdź do głównej zawartości

EXTRA TORTILLE

O dobry i szybki przepis na tortille nie jest łatwo. Wypróbowałam już kilka i za każdym razem coś było nie tak. Albo za dłuuuuuugo wszystko trwało, albo tortille za szybko się smażyły i zamiast ładnych beżowo-żółtych krążków otrzymywałam coś białego w czarne kropki, albo wychodziła podeszwa smakowa. W końcu udało mi się "zdobyć" przepis idealny. A wszystko za sprawą Annabel Langbein i jej Kuchni w Stylu Wolnym. Postanowiłam wypróbować i warto było !! Polecam ten przepis wszystkim smakoszom tego dania, ale i nie tylko... smakuje każdemu. Czas przygotowania to ok... 45min, a może nawet krócej. ;)

LISTA ZAKUPÓW - na 16 placków tortilli:
3 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 filiżanki oleju
1 filiżanka gorącej wody

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Składniki łączymy (może być w misce), szybko zagniatamy ciasto i formujemy w zgrabną kulkę. Wrzucamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15min, żeby ciasto nieco odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 16 części (na pół, pół na pół itd. - najlepszy sposób, żeby kawałki były równe). Z każdego kawałeczka formujemy małą kulkę. Kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie okrągłe placki. Rozgrzewamy dużą patelnię - suchą - i smażymy tortille. Smażymy z każdej strony ok. 1 min. Po wrzuceniu placka na gorącą patelnię, na wierzchniej stronie zaczną pojawiać się charakterystyczne bąble. To znak, że trzeba placek przerzucić na drugą stronę. I tyle. :) Moje tortille wyszły nieco żółte, a to ze względu na to, że dodałam do nich oliwy extra vergine zamiast oleju. Do środka możecie wrzucić co tam tylko chcecie i na co w danym momencie macie ochotę. Ja dodałam świeżą, chrupiącą sałatę, bazyliowy sos cytrynowy i pierś kurczaka usmażoną w kawałkach w aromatycznych przyprawach z przewagą papryki wędzonej. Polecam zestaw! A do tego zimne, ciemne piwo... w sam raz. Et voilà !


I na koniec jeszcze miłe słowo od samej Annabel Langbein. Oczywiście, nie omieszkałam pochwalić się autorce przepisu na te pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu tortille. ;) Oto co napisała do mnie na twitterze... @AnnabelLangbein : So easy aren't they? Love to hear how you served them! Happy cooking! A w odpowiedzi na zdjęcie, które przesłałam: Looking great! Perfect for the summer weather! Miło... bardzo miło. :)))

Komentarze

  1. Ja też wiele razy je robiłam i zawsze kończyło się to niepowodzeniem. Na pewno wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam ten przepis! :) Daj znać jak wyszły.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...