A
co dziś u Was na obiadek? :)) U mnie... spaghetti a la bolognese z
wołowym mielonym, pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego świeżo tarty
parmezan. PYCHA !! Wystarczy ugotować pszenny makaron spahetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a sos udusić w rondelku przez ok. 15-20 min na wolnym ogniu. Sos robi się banalnie --> najpierw wrzucamy posiekane dwie małe cebule i dwa ząbki czosnku i wszystko lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso ok. 30dkg i obsmażamy chwilę. Potem dodajemy 2 puszki krojonych pomidorów, łyżkę suszonej bazylii, łyżkę suszonego oregano, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku. Można dodać szczyptę cukru.
Po przygotowaniu makaronu i sosu proponuję rozpuścić na patelni łyżkę masła klarowanego, wrzucić makaron i kilka łyżek sosu (tyle, żeby oblepił makaron - to nie zupa! ;)) i wszystko smażymy przez chwilę ok. 5 min na bardzo dużym ogniu, żeby makaron lekko się przysmażył i miejscami zrobił przyjemnie chrupiący. Aromat niesamowity! Potem do miski albo na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem...
Et voilà ! Ale to dobreeeeeeee
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)
Miałam dziś to samo ! Piona :D
OdpowiedzUsuńhigh5 !! :D
UsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńTaaaak !!
UsuńOjjj ta też uwielbiam :) !
OdpowiedzUsuńSmakowita sprawa. ;)) Jaką wersję lubisz najbardziej?
Usuń