Przejdź do głównej zawartości

AROMATYCZNA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA

Polecam Wam taki oto przepis na... aromatyczną wieprzowinę... w moim wydaniu. Lekkie danie, pycha na obiad! :)

LISTA ZAKUPÓW - na 2-3 osoby:
MIĘSO i MARYNATA
1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli (polecam zrobić je samemu - to naprawdę prosta sprawa, a jaka satysfakcja i smak! ;))
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kolendry (w proszku)
1/2 łyżeczki świeżej lub suszonej mięty
1/2 łyżeczki sosu teriyaki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
WARZYWA
1x cukinia średniej wielkości
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu
kilka kropel sosu tabasco (oryginalny lub z czosnkiem)
sól, pieprz do smaku
2x duża garść pomidorków koktajlowych - truskawkowych
DODATKI
opakowanie kaszy kus kus
jogurt naturalny lub grecki
kiełki brokułu lub inne

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Polędwiczkę wieprzową marynujemy w mieszance przypraw. Odstawiamy na 1h do lodówki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną (suchą) patelnię i smażymy na złoto z każdej strony. Chwilę to potrwa. Musicie sprawdzać konsystencję mięsa. Chodzi o to, żeby była rumiana, nie była surowa, ale pozostała soczysta. Zdejmujemy z patelni na deskę i dajemy jej odpocząć... Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla. Dodajemy przyprawy i dusimy wszystko ok. 15min aż cukinia lekko zmięknie, ale pozostanie lekko chrupiąca. Nie zróbcie tylko z niej papki. Pomidorki kroimy na połówki i odkładamy na chwilkę. Kus kus gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja mam taki sposób.... Do dużej szklanej miski wsypuję porcję, dodaję odrobinę soli i oliwy z oliwek, mieszam, następnie zalewam zagotowaną w czajniku wodą tak, żeby woda wystawała ok. 1-1,5cm ponad poziom kaszy. Przykrywam i odstawiam miskę na ok. 5-7min. Następnie odkrywam i roztrzepuję kaszę widelcem. Jest IDEALNIE ugotowana! :)

Na dużym talerzu układamy:
1- kuskus
2- cukinię i pomidorki
wymieszać
3- złotą, pokrojoną wieprzowinę
4- jogurt naturalny i kiełki

Et voilà ! SMACZNE-GO !!

Komentarze

  1. Niezbyt trudny i apetyczny sposób na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Odchudzam się abarot, więc może zastosuję polędwicę wołową, ale powinno wyjść równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci tak. Osobiście uważam, że coś takiego jak "dieta" NIE ISTNIEJE. To raczej kwestia tego co jesz i jak jesz. Wystarczy jeść zdrowo i bilansować posiłki i będzie ok. Ja nie należę do osób szczupłych. Nie jestem też otyła. Powiedzmy, że taka trochę większa niż powinnam. ;) Ale to na własne życzenie, bo lubię słodycze i tyle i to mnie zwyczajnie gubi. Jednak od jakiegoś czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem, a jem WSZYSTKO, tylko ograniczam kcal i to jest najlepszy sposób, który wraz z ruchem fizycznym gwarantuje Ci efekt i zapobiega jojo, ponieważ jesz, jak już wspomniałam wszystko i organizm pamięta o smakach. Jeśli jednego dnia zjesz pół średniej pizzy, to drugiego dnia jedziesz na sałacie i warzywach. Kwestia bilansu i organizacji. Dobrze jest też wyznaczyć sobie okienko na jedzenie - np. 8-10h w ciągu dnia. W tym czasie jesz co chcesz, ale nie przekraczasz określonych kcal na dzień (określonych na bazie wskaźnika BMR). Resztę doby tylko pijesz - wszystko, byle nie miało cukru (miód jest ok). Polecam! Do tego 2-3 razy w tygodniu ćwiczenia aero i interwały + troszkę siłowych i efekt BĘDZIE! :)
      A jeśli chodzi o sam przepis, to mięso wieprzowe chude jest jak najbardziej wskazane - ma dużo białka. Także, śmiało możesz jeść. A jeśli masz chęć na wołowinę, to zapraszam na blog - mam przepisy i na wołowinę. ;)
      xx
      M.

      Usuń
    2. http://madzia-cuperek.blogspot.com/search/label/Wo%C5%82owina :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...