Przejdź do głównej zawartości

CZARNO-BIAŁE BABECZKI

Macie czasami ochotę na coś pysznego, słodkiego i dopracowanego? Nie musicie wcale lecieć do cukierni i łapać ciacha z półki. Można w domu, samemu przyrządzić naprawdę małe pyszności, które zaspokoją podniebienia największych smakoszy. Takie są aromatyczne czarno-białe babeczki. A robi się je tak...

LISTA ZAKUPÓW:
korpusy słodkie do babeczek - małe, ok. 20 szt.
2 tabliczki białej czekolady
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 pomarańcza
duża garść płatków migdałowych
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła
łyżeczka wiórków kokosowych

JAK PRZYGOTOWAĆ?
To bardzo prosty deser. Korpusy już mamy. Wystarczy przygotować pyszny krem czekoladowy, którym napełnimy nasze babeczki. Po pierwsze w kąpieli wodnej rozpuszczamy KREM NR 1, czyli pokruszoną białą czekoladę, do której dodajemy rozkruszone płatki migdałowe, łyżeczkę masła i ziarenka wanilii z połowy laski (drugą możecie zamknąć w słoiku z cukrem i będziecie mieli własny cukier waniliowy :)). Po drugie w kąpieli wodnej rozpuszczamy KREM NR 2, czyli pokruszoną gorzką czekoladę, do której dodajemy drobno posiekaną skórkę z jednej pomarańczy, sok z jednej pomarańczy i łyżeczkę masła. Teraz już wystarczy tylko napełnić pysznymi kremami czekoladowymi nasze korpusy... Et voilà ! Pyszny deser gotowy. Babeczki można ozdobić wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową albo płatkami migdałowymi. Tak naprawdę, do czekolady możecie dodać czego dusza zapragnie i na co macie akurat chęć... I jak? :)

Komentarze

  1. Uwielbiam takie słodkie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! :) Proste w przygotowaniu i JAKA satysfakcja z jedzenia. :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Rozgrzewasz na palniku garnek z wodą, na którym opierasz miskę (musi być szklana lub metalowa i odporna na wysoką temperaturę). Do miski wrzucasz składniki do rozpuszczenia. Woda nie powinna dotykać dna miski. Jak zacznie się gotować pod miską, zmniejsz moc palnika. I tyle. Mieszasz, aż wszystko rozpuści się na gładką masę. :) Tu masz przykładowy filmik: http://www.youtube.com/watch?v=iSqcHSewi1Y
      cheers xx
      M.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...