Macie czasami ochotę na coś pysznego, słodkiego i dopracowanego? Nie musicie wcale lecieć do cukierni i łapać ciacha z półki. Można w domu, samemu przyrządzić naprawdę małe pyszności, które zaspokoją podniebienia największych smakoszy. Takie są aromatyczne czarno-białe babeczki. A robi się je tak...
LISTA ZAKUPÓW:
korpusy słodkie do babeczek - małe, ok. 20 szt.
2 tabliczki białej czekolady
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 pomarańcza
duża garść płatków migdałowych
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła
łyżeczka wiórków kokosowych
JAK PRZYGOTOWAĆ?
To bardzo prosty deser. Korpusy już mamy. Wystarczy przygotować pyszny krem czekoladowy, którym napełnimy nasze babeczki. Po pierwsze w kąpieli wodnej rozpuszczamy KREM NR 1, czyli pokruszoną białą czekoladę, do której dodajemy rozkruszone płatki migdałowe, łyżeczkę masła i ziarenka wanilii z połowy laski (drugą możecie zamknąć w słoiku z cukrem i będziecie mieli własny cukier waniliowy :)). Po drugie w kąpieli wodnej rozpuszczamy KREM NR 2, czyli pokruszoną gorzką czekoladę, do której dodajemy drobno posiekaną skórkę z jednej pomarańczy, sok z jednej pomarańczy i łyżeczkę masła. Teraz już wystarczy tylko napełnić pysznymi kremami czekoladowymi nasze korpusy... Et voilà ! Pyszny deser gotowy. Babeczki można ozdobić wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową albo płatkami migdałowymi. Tak naprawdę, do czekolady możecie dodać czego dusza zapragnie i na co macie akurat chęć... I jak? :)
wyglądają uroczo:))
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńUwielbiam takie słodkie cudeńka :)
OdpowiedzUsuńJa też! :) Proste w przygotowaniu i JAKA satysfakcja z jedzenia. :D
Usuńa jaka ilość wody?
OdpowiedzUsuńRozgrzewasz na palniku garnek z wodą, na którym opierasz miskę (musi być szklana lub metalowa i odporna na wysoką temperaturę). Do miski wrzucasz składniki do rozpuszczenia. Woda nie powinna dotykać dna miski. Jak zacznie się gotować pod miską, zmniejsz moc palnika. I tyle. Mieszasz, aż wszystko rozpuści się na gładką masę. :) Tu masz przykładowy filmik: http://www.youtube.com/watch?v=iSqcHSewi1Y
Usuńcheers xx
M.