Uwielbiam kus-kus! To danie robi się błyskawicznie. Genialny fast food na szybki obiad lub kolację...
LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
pół paczki kus-kus
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
szczypta chilli z płatków suszonych
1/2 łyżeczki kuminu w proszku
1 łyżeczka białego sezamu
1 łyżka pestek dyni
2 garści mrożonego zielonego groszku
1 papryka hiszpańska czerwona długa
4 plasterki szynki wędzonej
sól, pieprz do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Już wspominałam, że to danie robi się po prostu BŁYSKAWICZNIE. Na początek kus-kus. Wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Wody musi być 1,5cm więcej niż kus-kus'a. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 min. Po 5 minutach delikatnie rozbijamy kus-kus widelcem. Będzie puszysty i pyszny. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię i wrzucamy masło klarowane. Dorzucamy szynkę i paprykę, potem przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, chilli, mieszamy i chwilę smażymy - ok. 3min, ciągle mieszając. Następnie dodajemy sezam i pokruszone pestki dyni, mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Wrzucamy na patelnię kus-kus i wszystko znowu mieszamy. Dorzucamy groszek mrożony i wlewamy oliwę, nadal mieszamy i smażymy kolejne 3min. Tak naprawdę końcowa faza smażenia uzależniona jest od samego groszku. Chcemy przecież, żeby pozostał słodki, pięknie zielony i strzelający pod zębami... Et voilà ! MEGASZYBKO i przepysznie! :) Smacznego...
ostatnio na nowo odkryłam kuskus i też go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny! :) I na dodatek błyskawicznie się go przygotowuje :)
Usuń