Przejdź do głównej zawartości

CHRUPIĄCY KUS-KUS

Uwielbiam kus-kus! To danie robi się błyskawicznie. Genialny fast food na szybki obiad lub kolację...

LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
pół paczki kus-kus
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
szczypta chilli z płatków suszonych
1/2 łyżeczki kuminu w proszku
1 łyżeczka białego sezamu
1 łyżka pestek dyni
2 garści mrożonego zielonego groszku
1 papryka hiszpańska czerwona długa
4 plasterki szynki wędzonej
sól, pieprz do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Już wspominałam, że to danie robi się po prostu BŁYSKAWICZNIE. Na początek kus-kus. Wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Wody musi być 1,5cm więcej niż kus-kus'a. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 min. Po 5 minutach delikatnie rozbijamy kus-kus widelcem. Będzie puszysty i pyszny. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię i wrzucamy masło klarowane. Dorzucamy szynkę i paprykę, potem przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, chilli, mieszamy i chwilę smażymy - ok. 3min, ciągle mieszając. Następnie dodajemy sezam i pokruszone pestki dyni, mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Wrzucamy na patelnię kus-kus i wszystko znowu mieszamy. Dorzucamy groszek mrożony i wlewamy oliwę, nadal mieszamy i smażymy kolejne 3min. Tak naprawdę końcowa faza smażenia uzależniona jest od samego groszku. Chcemy przecież, żeby pozostał słodki, pięknie zielony i strzelający pod zębami... Et voilà ! MEGASZYBKO i przepysznie! :) Smacznego...

Komentarze

  1. ostatnio na nowo odkryłam kuskus i też go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! :) I na dodatek błyskawicznie się go przygotowuje :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...