Przejdź do głównej zawartości

ZAPIEKANY OMLET

Zapewne znacie danie zwane omletem. Zazwyczaj to coś na wzór naleśnika, smażone w specjalny sposób, podawane w kształcie pieroga, czy też półksiężyca. Żeby ułatwić sobie przygotowanie tego dania, wymyśliłam wersję własną - zapiekaną - czyli zapiekany omlet z pomidorami i szynką. A przygotowuje się go tak...

LISTA ZAKUPÓW - na 1 porcję:
3x jajko
8x pomidorek koktajlowy - truskawkowy
1x pomidor suszony z zalewy
3x plaster szynki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta chilli z płatków papryczek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1/2 szklanki kefiru lub maślanki naturalnej

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Piekarnik rozgrzewamy do 180C termoobieg lub 200C góra/dół. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy bazylię, chilli, sól, pieprz, oliwę i kefir i dokładnie mieszamy. W małym naczyniu żaroodpornym układamy na dnie pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wybierzcie te truskawkowe, bo są przyjemnie słodkie i pysznie smakuję na ciepło. Pomidora suszonego drobno kroimy i posypujemy po koktajlowych. Szynkę kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Na szynkę wlewamy masę jajeczną i wstawiamy do pieca. Kefir nadaje lekkości masie. Pieczemy, aż wierzch będzie przyjemnie złoty. Et voilà ! Szybkie danie à la omlet na piątkowe popołudnie. :)

Komentarze

  1. szybko i smacznie, tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj proszę znać jak wyszło i smakowało. :) Dodatkami można oczywiście kombinować... kwestia smaku. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Zrobiłam dokładnie tak jak ty napisałaś ale powiem szczerze :BEZNADZIEJA! może lepiej już nie dodawaj tych swoich przepisów!;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowa to ze coś spieprzyłaś nie oznacza że autor zasługuje na krytykę.

      Co do przepisu mam pytanko - zrobiłem właściwie jak w przepisie jednak masa bardziej jajecznice przypominała niż omleta - za mało kefiru ? Bałem się że się nie zetnie. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Hej K. !!
      Bardzo się cieszę, że wypróbowałeś przepis. :)
      Jeśli chodzi o masę, to niestety, czasami tak bywa. Omlet to tak naprawę taka nieroztrzepana jajecznica. Gęstość masy zależy m.in. od wielkości jajek i gęstości kefiru/maślanki. Są trzy wyjścia:
      1. dodać łyżkę mąki do masy i porządnie wymieszać, żeby nie było grudek
      2. upiec "omlet" w większym naczyniu, żeby masa była bardziej płaska
      3. dodać troszkę mniej kefiru/maślanki
      Ewentualnie możesz wstawić omlet do pieca na dłużej, na niższa temperaturę. Można też dodać więcej składników.
      Pozdrawiam :)
      M.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...