Przejdź do głównej zawartości

NAJLEPSZY NA ŚWIECIE DESER

Wielu z Was prosiło o ten przepis, więc... oto BLOK.

LISTA ZAKUPÓW:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 opakowanie mleka w proszku
herbatniki
bakalie (orzechy, suszone owoce, rodzynki itp.)

JAK PRZYGOTOWAĆ?
W dużym garnku rozpuszczamy (na wolnym ogniu) masło, cukier, wodę i kakao. Czekamy aż masa chwilę przestygnie i dodajemy mleko w proszku. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie - ilość wedle uznania. Mieszamy całość. Masę przekładamy do naczynia wyłożonego pergaminem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż porządnie zastygnie. Potem wystarczy już tylko wyjąć blok na deskę, pokroić w mniejsze kawałki i zjeść. :)
Osobiście najbardziej lubię wersję tylko z herbatnikami, ale to już Wasza decyzja jakie dodatki znajdą się w Waszym bloku. Et voilà ! PYSZNOŚCI!

Komentarze

  1. Chyba ukradnę pomysł i zaprezentuję dziewczynom na najbliższym Sabacie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis brzmi bardzo zachęcająco :) mój mąż byłby zachwycony!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kradnę kawałek! Pychotka!
    Polubisz? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=311668045601805&set=a.311667845601825.57119.213056428796301&type=1&theater ;)
    Zapraszam do siebie ;) http://nutinkowewypieki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...