Przejdź do głównej zawartości

CHLEB NA ZAKWASIE

Tak naprawdę przepis na chleb na zakwasie dostałam od mojej Cioci. Pierwszy zakwas zresztą także. Całość nieco zmodyfikowałam, ale o to przecież chodzi w gotowaniu. Trzeba smakować, próbować i wybierać to, co dla nas najlepsze, najsmaczniejsze. Zakochałam się w chlebie domowej roboty. Bardzo polecam. Przygotowanie jest banalnie proste, a potem jaka satysfakcja! Oto moja wersja na chleb na zakwasie z ziarnami...

LISTA ZAKUPÓW - na jeden chleb:
2x garść ziaren słonecznika
2x garść ziaren dyni
1x mała garść sezamu białego
1x garść płatków owsianych
1 i 1/2 - 2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka soli
3 duże łyżki/garści zakwasu
2 i 1/2 szklanki mąki (pszenna, albo pół na pół: pszenna i orkiszowa lub pszenna i razowa - moja wersja tutaj to pszenno/razowy chlebek)

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Nie będę tutaj przedstawiać skomplikowanego przepisu, nie martwcie się. ;) Nie będziemy czekać kilka dni na odpowiednie ciasto, wyrośnięcie, bąbelki itp... To naprawdę bardzo prosty przepis. A robi się to tak...

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ziarna. Mieszamy. Dodajemy zakwas i wodę. Na początku wlejcie tylko 1 szklankę wody i wymieszajcie ciasto. Musi być luźne (jak na racuchy albo muffinki) i lepiące, ale nie bardzo rzadkie. Na taką ilość mąki, 1 i 1/2 szklanki wody będzie ok, ale to już musicie wyczuć. Im mniej ziaren, tym mniej wody i w drugą stronę, im więcej ziaren, tym więcej wody. Jeśli chleb po upieczeniu będzie bardzo wilgotny, następnym razem dacie mniej wody. To trzeba wyczuć i wypracować. Po 3. razie już będzie ok. :) Z ciasta odkładamy 3 garści zakwasu i chowamy w pojemniczku do lodówki. Będzie na następny raz. Pozostałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Proces trwa ok. 8h, czasami krócej. Ciasto musi podwoić swoją ilość.

Po wyrośnięciu wstawiamy formę do zimnego pieca na środkowej półce. Pod foremkę z chlebem można ustawić formę z wodą, ale nie jest to konieczne. Chlebek pieczemy 1h i 10min w piekarniku ustawionym góra/dół 200C. Po wyjęciu z pieca odczekujemy 5min i wyjmujemy chleb z formy, układamy bokiem na desce do przestygnięcia. Można posmarować wierzch wodą, wtedy skórka będzie bardziej miękka. Ja wolę chrupiącą. :)

Zakwas możecie przygotować sami. W internecie jest mnóstwo przepisów i sposobów. Możecie również skorzystać z uprzejmości kogoś, kto już piekł taki chlebek. Ja tak zrobiłam.

Tak naprawdę zdecydujcie sami, z czym przygotujecie swój chleb. Równie dobrze może to być mak, ale też i rodzynki, śliwki suszone, żurawina, pomidory suszone, siemię lniane, czarnuszka czy orzechy. To Wasz wybór i smak. :)

Taki chlebek to źródło zdrowia. Mało mąki, dużo ziaren. Jest co gryźć. Ma chrupiącą skórkę i utrzymuje świeżość nawet do tygodnia! Przechowuje się go zawinięty w bawełnianą ściereczkę. Pysznie smakuje również po podgrzaniu w tosterze. Et voilà ! Smacznego!

Komentarze

  1. ...zrobilam i chlebek wyszedl pyszniutki:) suuuper prosty przepis a efekt palce lizzac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) dzięki za komentarz! Masz jakieś fotki? Z czym zrobiłaś chlebek?

      Usuń
  2. chlebek wspanialy...ja dodalam troszke oleju i dluzej jest swiezy..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...