Przejdź do głównej zawartości

CAPPUCCINO PAVLOVA

Był już niedzielny obiad. Teraz czas na niedzielny deser... do kompletu. Dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam bezę, która wyszła tak jak powinna, czyli chrupiąca z wierzchu i ciągnąca w środku. A wszystko za sprawą przepisu Nigelli (oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ). Deser ten robi się w bardzo prosty i szybki sposób i zapewniam, że jest megapyszny!

LISTA ZAKUPÓW:
250g cukru pudru
4 łyżeczki kawy instant, najlepiej expresso instant (nie może być zwykła rozpuszczalna w granulkach)
4 białka jajek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu (ja dodałam jasny ocet jabłkowy)
300 ml śmietany kremówki (do mojej Pavlovej zużyłam 2 opakowania śmietany 36% do deserów)
1 łyżeczka kakao
szczypta soli

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Rozgrzewamy piec do 180C, góra/dół. Na dużym kawałku papieru do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 23cm - najlepiej użyć do tego standardowej tortownicy. W małej misce dokładnie mieszamy cukier z kawą i na chwilę odstawiamy na bok. W dużej metalowej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak już staną się puszyste, stopniowo, po łyżeczce dodajemy mix cukru z kawą. Ciągle ubijamy. Jak już powstanie masa w kolorze cappuccino dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet, mieszając delikatnie wszystko metalową łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na odrysowane koło, gładząc wierzch szpatułką. Masa musi mieścić się w odrysowanym kształcie i powinna być równa z wierzchu i równa w grubości, żeby beza równo nam wyrosła. Bezę wstawiamy na dużej blasze do rozgrzanego pieca, zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy przez godzinę. Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku, aż do całkowitego ostygnięcia pieca. Następnie ostudzoną już bezę trzeba wyjąć i położyć do góry nogami na dużym talerzu, zdjąć papier. W misce ubijamy śmietanę, wykładamy na bezę i posypujemy przesianym kakao. Pavlovą wkładamy do lodówki na godzinę i po godzinie można już jeść... Tort dzielimy na trójkąty i podajemy. Beza jest bardzo słodka, chrupiąca i ciągnąca, przyjemnie kawowa, a puszysta śmietana łagodzi tą słodkość i nadaje delikatność. Et voilà ! Pyszności. :)


Pochwaliłam się moją Pavlovą Nigelli i oto, co odpisała via twitter, krótko i na temat. ;) 
"Beaut! @cuperek: @Nigella_Lawson And this is my ver of Capp Pavlova smile http://bit.ly/TSCyUd  So yummy! Thank you for this recipe."

Komentarze

  1. Madzia, kiedyś musimy urządzić sobie wieczór pyszności..!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia-chcemy wiecej zdjęść:-)))również z poszczególnych etapów.Pavlova wygląda i brzmi bosko!!!!!Agata Homa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za miłe słowo! Ogromnie się cieszę, że ktoś mnie czyta. :) Zobaczymy co da się zrobić z tymi fotkami. :) W razie pytań, piszcie. Będę odpowiadać.

      Usuń
  3. Wygląda pięknie!! SUPER!! :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...