Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

PIERWSZA WIZYTA W LONDYNIE

Tak, w ko艅cu si臋 uda艂o! 馃槂 To by艂a nasza pierwsza wizyta w Londynie i pomimo pandemii i og贸lnej ryzykownej wirusowo sytuacji, zdecydowali艣my si臋 podjecha膰. By艂o fantastycznie! Ma艂o ludzi, zwiedzanie bez przeszk贸d i... pyszne jedzenie!

Pierwszego dnia odwiedzili艣my przepi臋kna w艂osk膮 restauracj臋 Circolo Popolare. Tylko sp贸jrzcie na te 艣ciany! Pizza pyszna i bardzo domowa w smaku. Palce liza膰.

Drugi dzie艅 by艂 hinduski. Klasyczne zestawy z basmati w ma艂ej knajpce w okolicy Kensington. Pachn膮co i mi艂o, z meczem krykieta w tle.

Trzeci dzie艅... fish and chips. Tak tak, nie mog艂o zabrakn膮膰 tego dania na naszej li艣cie. Piwne ciasto, frytki i oczywi艣cie groszek podane nad Tamiza w jednym z najstarszych pub贸w Londynu - Prospect of Whitby. Ciekawe do艣wiadczenie kulinarne, bardzo smaczne, ale jednak ci臋偶kie. Nie na co dzie艅.


Ostatnia uroczysta kolacja odby艂a si臋 w restauracji pend偶abskiej Tayaabs. Takiej jagni臋ciny i baraniny nie jad艂am nigdy! Przepyszne dania, smakowicie doprawione i podane. Warto odwiedzi膰 to t臋tni膮ce 偶yciem miejsce!


Trzeba przyjecha膰 do Londynu, trzeba spr贸bowa膰 te偶 r贸偶norodnej kuchni, pozna膰 kultur臋 i dania, kt贸rych nie do艣wiadczamy w codzienno艣ci. 馃憣

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PAST膭 Z KARCZOCH脫W

Nie macie pomys艂u na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z past膮 z karczoch贸w, oliw膮 z oliwek, w臋dzonym 艂ososiem i 艂y偶k膮 艣mietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Past臋 z karczoch贸w w ma艂ych s艂oiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobin膮 oliwy, lekko s艂ona i idealnie komponuje si臋 z dobrej jako艣ci makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - maj膮 genialny smak i b艂yskawicznie si臋 gotuj膮, a do tego grubo艣ci i d艂ugo艣ci do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spr贸bowa膰! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalaz艂am w jakim艣 czasopi艣mie kulinarnym b臋d膮c u mojej cioci, troszk臋 go przerobi艂am i wysz艂o tak... LISTA ZAKUP脫W - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 m膮ki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka ma艣lanki / kefiru lub mleka 1 艂y偶eczka cukru waniliowego 100g mas艂a 2 jajka 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWA膯? Potrzebne b臋d膮 dwie miski. W jednej mieszamy dok艂adnie wszystkie suche sk艂adniki: m膮k臋, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczypt臋 soli. W drugiej mieszamy dok艂adnie wszystkie mokre sk艂adniki: jajka, ma艣lank臋 i roztopione mas艂o. Do miski z suchymi sk艂adnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im kr贸cej, tym lepiej. Wtedy babeczki b臋d膮 puszyste. Troch臋 grudek w cie艣cie mo偶e zosta膰. Do masy mo偶ecie doda膰 bakalie, kawa艂ki czekolady, wi贸rki kokosowe, wedle uznania. Mas臋 przek艂adamy do formy muffinkowej - je艣li silikonowa, to od razu w form臋, je艣li "zwyk艂a blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robi臋 ju偶 od dawna. Robi艂am je na r贸偶ne sposoby i za ka偶dym razem efekt by艂 przepyszny! Co w艂o偶ycie do 艣rodka, to Wasza sprawa i smak. Mog膮 to by膰: brzoskwinia, ananas, bor贸wki, maliny, truskawki... Ciasto robi si臋 BARDZO szybko, bez wysi艂ku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzie艂a! LISTA ZAKUP脫W: 1x kostka mas艂a 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki m膮ki 1/2 szklanki m膮ki ziemniaczanej 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 1 艂y偶eczka octu jab艂kowego 1 szklanka bor贸wki ameryka艅skiej JAK PRZYGOTOWA膯? Mas艂o rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Dodajemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, ci膮gle mieszaj膮c. Nast臋pnie dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w, na ko艅cu ciep艂y t艂uszcz i dok艂adnie mieszamy. Wrzucamy owoce (mo偶na wcze艣niej opr贸szy膰 m膮k膮) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Mas臋 przek艂adamy do wysmarowanej wcze艣niej mas艂em i obtoczonej bu艂k膮 tart膮 kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek