Lubicie czasami zjeść coś konkretnego, ale nie ciężkiego? Mam dla Was idealną sałatkę wiosenno-letnią. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Wiejska sałatka - raz!
LISTA ZAKUPÓW:
1 kg młodych ziemniaczków
2 czerwone cebule
1 łyżeczka oleju/oliwy
kilka plasterków wędzonego boczku
pół pęczka szczypiorku
mały jogurt naturalny
majonez - 1 łyżka
ząbek czosnku
sok z cytryny - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżeczce oleju.
Ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do odparowania.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na złoto na suchej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Szczypiorek posiekać.
Jogurt wymieszać z majonezem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
Układamy w misce warstwy: ziemniaki, cebula, sos jogurtowy, boczek i posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz