Szukaliście idealnego przepisu na lekki biszkopt. Oto jest! Sprawdziłam, działa, jest PYSZNY. Moja wersja z truskawkami w dużej brytfance. Biszkopt jest bardziej płaski, ale wygląda efektownie a bezowe "poduszeczki" dodają mu uroku.
LISTA ZAKUPÓW:
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 dużych jajek (L/XL)
1 szkl cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
szczypta soli do smaku
truskawki lub inne owoce
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Brytfankę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy piec do 170C góra/dół. Truskawki kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodając po łyżce cukru, na końcu waniliowy. Ubijamy masę na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku i całość delikatnie miksujemy. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystko - albo mikserem na bardzo wolnych obrotach, albo i chyba najlepiej - drewnianą łyżką. Masę wykładamy do brytfanki i wciskamy w nią w rzędach truskawki. Blachę wstawiamy do rozgrzanego pieca na ok. 40 min i pieczemy, aż biszkopt się zrumieni. Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wtedy będzie gotowe Jeśli równo ułożycie truskawki, otrzymacie bardzo fajny efekt bezowych poduszeczek. A gotowy biszkopt wygląda... TAK
Brytfankę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy piec do 170C góra/dół. Truskawki kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodając po łyżce cukru, na końcu waniliowy. Ubijamy masę na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku i całość delikatnie miksujemy. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystko - albo mikserem na bardzo wolnych obrotach, albo i chyba najlepiej - drewnianą łyżką. Masę wykładamy do brytfanki i wciskamy w nią w rzędach truskawki. Blachę wstawiamy do rozgrzanego pieca na ok. 40 min i pieczemy, aż biszkopt się zrumieni. Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wtedy będzie gotowe Jeśli równo ułożycie truskawki, otrzymacie bardzo fajny efekt bezowych poduszeczek. A gotowy biszkopt wygląda... TAK
Komentarze
Prześlij komentarz