Najlepsze na świecie. Idealne. Jedyne w swoim rodzaju. Po prostu PYCHA!
LISTA ZAKUPÓW:
1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dag drożdży
20 dag / 25 dag masła
4 jajka (2 całe + 2 żółtka)
½ szkl mleka
cukier waniliowy
sól
rodzynki
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do letniego mleka dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odczekać, aż masa urośnie. Masło rozpuścić i nieco ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. W oddzielnej misce jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy dodać wyrośnięte drożdże i letnie masło. Wyrobić dokładnie masę - wyrabiać do momentu, aż w cieście pokażą się bąbelki (ok. 20min). Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać nieco mleka. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto oprószyć mąką i zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45-60min w ciepłe miejsce, aż wyrośnie (podwoi objętość). Następnie wyłożyć masę do keksówek posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Formy wypełnić max do 2/3 wysokości. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić jeszcze na 5-10min do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 180C góra/dół. Piec ok. 45-50min, aż ciasto będzie równo złote. UWAGA - nie wyjmować ciasta i nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30min pieczenia! Na koniec pieczenia możecie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie suchy, ciasto jest IDEALNE. Uwielbiam je…
LISTA ZAKUPÓW:
1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dag drożdży
20 dag / 25 dag masła
4 jajka (2 całe + 2 żółtka)
½ szkl mleka
cukier waniliowy
sól
rodzynki
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do letniego mleka dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odczekać, aż masa urośnie. Masło rozpuścić i nieco ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. W oddzielnej misce jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Wszystko dobrze wymieszać. Do masy dodać wyrośnięte drożdże i letnie masło. Wyrobić dokładnie masę - wyrabiać do momentu, aż w cieście pokażą się bąbelki (ok. 20min). Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać nieco mleka. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto oprószyć mąką i zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45-60min w ciepłe miejsce, aż wyrośnie (podwoi objętość). Następnie wyłożyć masę do keksówek posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Formy wypełnić max do 2/3 wysokości. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Odstawić jeszcze na 5-10min do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 180C góra/dół. Piec ok. 45-50min, aż ciasto będzie równo złote. UWAGA - nie wyjmować ciasta i nie otwierać piekarnika przez pierwsze 30min pieczenia! Na koniec pieczenia możecie sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie suchy, ciasto jest IDEALNE. Uwielbiam je…
Komentarze
Prześlij komentarz