Przejdź do głównej zawartości

CHRUPIĄCA SAŁATKA ZE ZŁOTYM INDYKIEM

Oto przepis na niebanalną, przepyszną, chrupiącą i świeżą sałatkę z aromatycznym indykiem i mnóstwem zieleniny. Jest bardzo pożywna, idealna na lunch, obiad, kolację. Robimy!

LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
polędwiczka indyka
1/2 sałaty lodowej
garść suszonej żurawiny
kawałek sera koziego
1 listek nori
2 duże garści szpinaku baby
dymka
balsamic glaze (ja wybrałam gruszkowy, ale może być każdy inny)
syrop paprykowy (jak zrobić? przepis znajdziecie na blogu w dziale SOSY)
słodka papryka (1 łyżeczka)
kurkuma (1 łyżeczka)
suszony czosnek (1/2 łyżeczki)
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki oleju kokosowego

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Polędwiczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy przyprawy (paprykę, kurkumę, czosnek, sól, pieprz), obtaczamy w mące. Olej kokosowy rozgrzewamy w małym rondelku i smażymy mięso na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sałatę i nori rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, dodajemy szpinak, kawałki koziego sera, posiekaną dymkę i żurawinę. Na wierzchu rozsypujemy indyka. Doprawiamy syropem paprykowym i glaze. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek