Oto przepis na niebanalną, przepyszną, chrupiącą i świeżą sałatkę z aromatycznym indykiem i mnóstwem zieleniny. Jest bardzo pożywna, idealna na lunch, obiad, kolację. Robimy!
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
polędwiczka indyka
1/2 sałaty lodowej
garść suszonej żurawiny
kawałek sera koziego
1 listek nori
2 duże garści szpinaku baby
dymka
balsamic glaze (ja wybrałam gruszkowy, ale może być każdy inny)
syrop paprykowy (jak zrobić? przepis znajdziecie na blogu w dziale SOSY)
słodka papryka (1 łyżeczka)
kurkuma (1 łyżeczka)
suszony czosnek (1/2 łyżeczki)
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki oleju kokosowego
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Polędwiczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy przyprawy (paprykę, kurkumę, czosnek, sól, pieprz), obtaczamy w mące. Olej kokosowy rozgrzewamy w małym rondelku i smażymy mięso na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sałatę i nori rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, dodajemy szpinak, kawałki koziego sera, posiekaną dymkę i żurawinę. Na wierzchu rozsypujemy indyka. Doprawiamy syropem paprykowym i glaze. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz