Moja przyjaciółka z Hiszpanii (gracias Agnes :)) podzieliła się ze mną znakomitym i szybkościowym przepisem na falafele. Spróbujcie ich, bo naprawdę warto!
LISTA ZAKUPÓW:
400g gotowanej ciecierzycy
2-3 jajka
mąka
złota cebula pokrojona w kostkę
natka drobno posiekana
imbir
cynamon
sól
pieprz
bułka tarta
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Cebulkę podsmażamy na złoto. Ciecierzycę miksujemy na gładką masę. Dodajemy cebulkę i natkę, następnie przyprawy (ilość, wedle uznania i smaku), na końcu dodajemy 1 jajko. Masę dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa będzie za luźna, można dodać odrobinę mąki. Następnie formujemy z masy kotleciki, obtaczamy je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto. I to już wszystko. Tak, tak. Zobaczcie tylko jak pięknie się prezentują...
Komentarze
Prześlij komentarz