Przejdź do głównej zawartości

FAWORKI

Bez wstępu. Co tu pisać. Chruścik jet PYCHAAA! I wcale nie trzeba czekać do Karnawału czy Tłustego Czwartku, żeby usmażyć sobie faworka. ;)

LISTA ZAKUPÓW:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżki wódki
3 żółtka
szczypta soli
śmietana
do smażenia - dobrej jakości smalec lub Planta

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Jest z tym trochę roboty, ale warto! Domowe faworki są najlepsze. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto (śmietany dodajemy, ile się wgniecie). Ciasto musi odchodzić od rąk. Zaleca się, żeby ciasto dobrze wymęczyć, wyklepać itp. Znęcamy się nad ciastem dość długo, aż będzie sprężyste. Wrzucamy na 30min do lodówki. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrajamy karbowanym nożykiem równe prostokąty o wymiarach mniej więcej 3x15cm. W środku każdego prostokąta wycinamy nożykiem linię. Zawijamy faworek - jeden koniec przeplatamy przez dziurkę wyciętą w środku i wywijamy. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Tłuszczu musi być tyle, żeby faworek mógł w nim pływać - wiem, jak to brzmi, ale niestety, tak trzeba! ;) Smażymy chwilę w głębokim tłuszczu z każdej strony, aż się zezłocą. Dobrze jest odsączyć gotowe faworki na ręczniku papierowym. Faworki układamy w zgrabny stosik i posypujemy cukrem pudrem. Jemy!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek