Moja mama przygotowała ostatnio zapomniane przez nas, ale jakże pyszne - oponki serowe. Takie mieliśmy smakołyki na ostatkowy wieczór. Chcecie przepis? Proszę bardzo! Są przepyszne!
LISTA ZAKUPÓW:
0,5 kg białego - półtłustego sera (może być gotowy mielony)
0,5 kg mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
do smażenia: 1 kostka planty i 2 kostki smalcu (może być sama planta, lub smalec)
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do ciasta. Następnie dodać zmielony ser. Wszystko dobrze zagnieść (jak będzie mocno się kleić, można dodać trochę mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na pół godziny, następnie podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozwałkować na grubość 1/2 cm (podsypując mąką) i wyciąć kółka szklanką i środek małym kieliszkiem (na kształt donuta). Smalec / plantę rozgrzać w garnku lub wysokiej patelni. Oponki smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i jeść. Smacznego :))))
LISTA ZAKUPÓW:
0,5 kg białego - półtłustego sera (może być gotowy mielony)
0,5 kg mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
do smażenia: 1 kostka planty i 2 kostki smalcu (może być sama planta, lub smalec)
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do ciasta. Następnie dodać zmielony ser. Wszystko dobrze zagnieść (jak będzie mocno się kleić, można dodać trochę mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na pół godziny, następnie podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozwałkować na grubość 1/2 cm (podsypując mąką) i wyciąć kółka szklanką i środek małym kieliszkiem (na kształt donuta). Smalec / plantę rozgrzać w garnku lub wysokiej patelni. Oponki smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem i jeść. Smacznego :))))
Komentarze
Prześlij komentarz