A oto kolejny pomysł na zapiekany omlet aka frittata. Tym razem z chorizo i warzywami. Jeśli lubicie gotować, ale czasami macie ochotę na naprawdę coś szybkiego i smakowitego, to ten przepis jest dla Was! A najlepsze jest to, że dodatki i składniki możecie miksować jak tylko chcecie i na co macie w danym momencie ochotę. Do dzieła!
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3osób:
6 jajek
2 czubate łyżki mąki
1/2 szkl mleka
10 dag chorizo w cienkich plastrach - pokrojone w kostkę
1 duża czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1 duży szczypior pęczek - pokrojony drobno
garść świeżej bazylii
pęczek rukoli
kilka gałązek natki
1 duży plaster koziego sera
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku - posiekany
sól, pieprz
oliwa
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Jajka roztrzepać, dodać przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę, czosnek i łyżkę oliwy), wymieszać. Dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać chorizo, paprykę, szczypior i wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia (większe i wyższe naczynie żaroodporne). Na wierzchu poukładać kawałki sera i listki bazylii. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C termoobieg przez 25 min, aż się zezłoci. Frittata podczas pieczenia podwoi swoją objętość. Podawać z listkami natki i świeżą rukolą. Et voilà !
Boski przepis! Orgazm dla podniebienia na moim wypasie owiec ! Zapraszam http://owczyser.com.pl/wypas-owiec/
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz! :) Swoją drogą... z owczym serem też byłoby pyszne! ;) POZDRAWIAM
Usuń