Przejdź do głównej zawartości

CHORIZO FRITTATA

A oto kolejny pomysł na zapiekany omlet aka frittata. Tym razem z chorizo i warzywami. Jeśli lubicie gotować, ale czasami macie ochotę na naprawdę coś szybkiego i smakowitego, to ten przepis jest dla Was! A najlepsze jest to, że dodatki i składniki możecie miksować jak tylko chcecie i na co macie w danym momencie ochotę. Do dzieła!

LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3osób:
6 jajek
2 czubate łyżki mąki
1/2 szkl mleka
10 dag chorizo w cienkich plastrach - pokrojone w kostkę
1 duża czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1 duży szczypior pęczek - pokrojony drobno
garść świeżej bazylii
pęczek rukoli
kilka gałązek natki
1 duży plaster koziego sera
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku - posiekany
sól, pieprz
oliwa

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Jajka roztrzepać, dodać przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę, czosnek i łyżkę oliwy), wymieszać. Dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać chorizo, paprykę, szczypior i wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia (większe i wyższe naczynie żaroodporne). Na wierzchu poukładać kawałki sera i listki bazylii. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C termoobieg przez 25 min, aż się zezłoci. Frittata podczas pieczenia podwoi swoją objętość. Podawać z listkami natki i świeżą rukolą. Et voilà !

Komentarze

  1. Boski przepis! Orgazm dla podniebienia na moim wypasie owiec ! Zapraszam http://owczyser.com.pl/wypas-owiec/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz! :) Swoją drogą... z owczym serem też byłoby pyszne! ;) POZDRAWIAM

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek