Kto ma ochotę na pyszne brownie z... kakao? Błyskawiczne, chrupiące z zewnątrz i wilgotne, lekko ciągnące w środku.
LISTA ZAKUPÓW:
200g masła
3 czubate łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
2 jajka
250g cukru białego lub brązowego
100g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
3 czubate łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
2 jajka
250g cukru białego lub brązowego
100g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Rozgrzewamy piec do 180°C, góra/dół. Kwadratową (25cmx25cm) lub okrągłą (25cm średnicy) formę wykładamy papierem do pieczenia. Nadmiar papieru można odciąć. Masło, kakao i szczyptę soli rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Nie musi być zimne, może być letnie. Przelewamy do większej miski. Dodajemy cukier i jajka i wszystko miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do czekoladowej masy. I teraz zmiana... odstawiamy mikser, bierzemy drewnianą łyżkę i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.Do masy można dodać bakalie - posiekane owoce, suszone owoce itp. Ja wolę brownie bez dodatków. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego pieca na środkowy poziom. Pieczemy 30min. Wyłączamy piec i zostawiamy brownie jeszcze na 7min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czekajcie cierpliwie! To ważne, żeby brownie całkiem ostygło przed krojeniem. Gotowe ciacho wystarczy już tylko pokroić w kwadraty, trójkąty, czy inne geometrie i... schrupać! ;) Et voilà !
Rozgrzewamy piec do 180°C, góra/dół. Kwadratową (25cmx25cm) lub okrągłą (25cm średnicy) formę wykładamy papierem do pieczenia. Nadmiar papieru można odciąć. Masło, kakao i szczyptę soli rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Nie musi być zimne, może być letnie. Przelewamy do większej miski. Dodajemy cukier i jajka i wszystko miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do czekoladowej masy. I teraz zmiana... odstawiamy mikser, bierzemy drewnianą łyżkę i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.Do masy można dodać bakalie - posiekane owoce, suszone owoce itp. Ja wolę brownie bez dodatków. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego pieca na środkowy poziom. Pieczemy 30min. Wyłączamy piec i zostawiamy brownie jeszcze na 7min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czekajcie cierpliwie! To ważne, żeby brownie całkiem ostygło przed krojeniem. Gotowe ciacho wystarczy już tylko pokroić w kwadraty, trójkąty, czy inne geometrie i... schrupać! ;) Et voilà !
Komentarze
Prześlij komentarz