Przejdź do głównej zawartości

EXPRESSSOWE BROWNIE

Kto ma ochotę na pyszne brownie z... kakao? Błyskawiczne, chrupiące z zewnątrz i wilgotne, lekko ciągnące w środku.

LISTA ZAKUPÓW:
200g masła
3 czubate łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
2 jajka
250g cukru białego lub brązowego
100g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Rozgrzewamy piec do 180°C, góra/dół. Kwadratową (25cmx25cm) lub okrągłą (25cm średnicy) formę wykładamy papierem do pieczenia. Nadmiar papieru można odciąć. Masło, kakao i szczyptę soli rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Nie musi być zimne, może być letnie. Przelewamy do większej miski. Dodajemy cukier i jajka i wszystko miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do czekoladowej masy. I teraz zmiana... odstawiamy mikser, bierzemy drewnianą łyżkę i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.Do masy można dodać bakalie - posiekane owoce, suszone owoce itp. Ja wolę brownie bez dodatków. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego pieca na środkowy poziom. Pieczemy 30min. Wyłączamy piec i zostawiamy brownie jeszcze na 7min. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czekajcie cierpliwie! To ważne, żeby brownie całkiem ostygło przed krojeniem. Gotowe ciacho wystarczy już tylko pokroić w kwadraty, trójkąty, czy inne geometrie i... schrupać! ;) Et voilà !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek