Zastanawialiście się kiedyś, co by były, gdyby połączyć makaron z ziemniakami? Tak, wiem jak to brzmi, ale jeśli mówimy o słodkim ziemniaku - batacie - sprawa wygląda naprawdę baaaardzo smakowicie. Mam dla Was super prosty przepis na carbonarę z pieczonym, gniecionym batatem. Zróbcie koniecznie!
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-4 osób (zależy od apetytu :)):
250g makaronu tagliatelle
1 średni batat
6 plastrów wędzonego, parzonego boczku
1 małe opakowanie śmietany 18%
garść świeżych listków natki
oliwa z oliwek
1 łyżka suszonej bazylii
papryka wędzona
suszony czosnek
sól
pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Batata obrać, pokroić w grube paski (grubości kciuka), ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i wstawić na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika (góra/dół 200°C - 30min). Wyjąć z pieca, nieco ostudzić i delikatnie rozgnieść widelcem. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dorzucić pokrojony w kostkę lub w paski boczek i dużą szczyptę suszonego czosnku. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wszystko smażyć ok. 5min, aż boczek nieco się zrumieni. Dodać śmietanę i bataty i delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze ok. 2min. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron i wodę z gotowania, wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzać. Podawać posypane świeżą natką. Et voilà !
Komentarze
Prześlij komentarz