Przejdź do głównej zawartości

KOLOROWA SAŁATKA NA SZARE DNI (I NIE TYLKO)

Ta piękna, kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, czy drugie śniadanie, a w szary i deszczowy dzień umili Wam czas i postawi na nogi. Smacznego!

LISTA ZAKUPÓW - dla 1-2 osób:
1/2 średniej sałaty lodowej
3 garści szpinaku baby
1 duża mandarynka 
kilka plastrów gotowanej piersi indyka
garść kuskusu
szczypta chilli
oliwa ekstra vergine
pomarańczowy balsamic glaze (może być o innym smaku)

Do przygotowania domowej gotowanej piersi indyka potrzebne będą:
średniej wielkości pierś indyka bez polędwiczki
kilka kulek ziela ang.
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego jasnego

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do wysokości 0,5cm ponad kaszkę. Przykrywamy miskę małym talerzykiem i czekamy ok. 10min, aż kuskus wchłonie całą wodę. Następnie roztrzepujemy kaszkę widelcem. W trakcie "gotowania" kuskusu, kroimy sałatę lodową w cienkie paski i rozsypujemy na talerzu. Skrapiamy oliwą. Na to rozrzucamy szpinak i posypujemy kuskusem oraz suszonym chilli. Lekko mieszamy - bardzo delikatnie. Mandarynkę obieramy i kroimy na kawałki, posypujemy sałatkę. Na wierzchu układamy plastry piersi indyka i polewamy glazem. Et voilà !


DOMOWA GOTOWANA PIERŚ INDYKA - JAK PRZYGOTOWAĆ?
Gotowaną pierś indyka możecie oczywiście kupić w sklepie, ale dużo lepsza będzie przygotowana samemu. Pierś indyka wkładacie do garnka, zalewacie wodą, aż przykryje mięso. Dodajecie przyprawy i gotujecie pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h - 2h - w zależności od wielkości piersi. Możecie sprawdzić widelcem/nożem po 1h gotowania. Powinien wchodzić w mięso "jak w masło", wtedy będzie na 100% gotowa. Mięso warto przygotować dzień wcześniej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek