Ta piękna, kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, czy drugie śniadanie, a w szary i deszczowy dzień umili Wam czas i postawi na nogi. Smacznego!
LISTA ZAKUPÓW - dla 1-2 osób:
1/2 średniej sałaty lodowej
3 garści szpinaku baby
1 duża mandarynka
kilka plastrów gotowanej piersi indyka
garść kuskusu
szczypta chilli
oliwa ekstra vergine
pomarańczowy balsamic glaze (może być o innym smaku)
Do przygotowania domowej gotowanej piersi indyka potrzebne będą:
średniej wielkości pierś indyka bez polędwiczki
średniej wielkości pierś indyka bez polędwiczki
kilka kulek ziela ang.
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego jasnego
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do wysokości 0,5cm ponad kaszkę. Przykrywamy miskę małym talerzykiem i czekamy ok. 10min, aż kuskus wchłonie całą wodę. Następnie roztrzepujemy kaszkę widelcem. W trakcie "gotowania" kuskusu, kroimy sałatę lodową w cienkie paski i rozsypujemy na talerzu. Skrapiamy oliwą. Na to rozrzucamy szpinak i posypujemy kuskusem oraz suszonym chilli. Lekko mieszamy - bardzo delikatnie. Mandarynkę obieramy i kroimy na kawałki, posypujemy sałatkę. Na wierzchu układamy plastry piersi indyka i polewamy glazem. Et voilà !
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do wysokości 0,5cm ponad kaszkę. Przykrywamy miskę małym talerzykiem i czekamy ok. 10min, aż kuskus wchłonie całą wodę. Następnie roztrzepujemy kaszkę widelcem. W trakcie "gotowania" kuskusu, kroimy sałatę lodową w cienkie paski i rozsypujemy na talerzu. Skrapiamy oliwą. Na to rozrzucamy szpinak i posypujemy kuskusem oraz suszonym chilli. Lekko mieszamy - bardzo delikatnie. Mandarynkę obieramy i kroimy na kawałki, posypujemy sałatkę. Na wierzchu układamy plastry piersi indyka i polewamy glazem. Et voilà !
DOMOWA GOTOWANA PIERŚ INDYKA - JAK PRZYGOTOWAĆ?
Gotowaną pierś indyka możecie oczywiście kupić w sklepie, ale dużo lepsza będzie przygotowana samemu. Pierś indyka wkładacie do garnka, zalewacie wodą, aż przykryje mięso. Dodajecie przyprawy i gotujecie pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1,5h - 2h - w zależności od wielkości piersi. Możecie sprawdzić widelcem/nożem po 1h gotowania. Powinien wchodzić w mięso "jak w masło", wtedy będzie na 100% gotowa. Mięso warto przygotować dzień wcześniej.
Komentarze
Prześlij komentarz