Lubicie hummus? Bardzo proszę... szybki, pyszny i sprawdzony przepis.
1 puszka gotowanej na parze cieciorki
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonego czosnku (może być świeży, drobno posiekany)
1 czubata łyżka tahini (można kupić, albo i najlepiej zrobić samemu - wystarczy zmiksować/zblendować uprażone wcześniej, lub nie, ziarna sezamu z odrobiną wody i miodu do smaku, miód niekoniecznie, ja troszkę dodaję)
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonego czosnku (może być świeży, drobno posiekany)
1 czubata łyżka tahini (można kupić, albo i najlepiej zrobić samemu - wystarczy zmiksować/zblendować uprażone wcześniej, lub nie, ziarna sezamu z odrobiną wody i miodu do smaku, miód niekoniecznie, ja troszkę dodaję)
Zmiksować/zblendować wszystko na gładką masę et voilà ! ;)
(hummus powinien być gładki i kremowy, więc te składniki tak naprawdę to samemu trzeba sobie dopasować do najlepszej wersji, jeśli jest zbyt grudkowaty, można dodać jeszcze parę kropel oliwy etc. i też kwestia smaku, ja dodaję pół łyżeczki kuminu, ale można mniej, trzeba próbować :))
Komentarze
Prześlij komentarz