Szybkie, proste i zdrowe danie...
LISTA ZAKUPÓW - dla 3-4 osób:
0,5kg ryżu basmati lub parboiled
0,5kg piersi indyka
2 duże garści świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
2 duże garści świeżej lub mrożonej żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła klarowanego
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
woda
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Ryż gotujemy sposobem - 1 porcja ryżu na 2 porcje wody, szczypta soli, przykrywamy, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i pod przykryciem gotujemy dalej, aż woda całkiem wyparuje, a w ryżu zrobią się dziurki z powietrzem. To najlepszy sposób na pyszny, puszysty i idealny ryż.
Pierś indyka kroimy na małe kawałeczki i zalewamy sosem sojowym, mieszamy i wstawiamy na ok. 30min do lodówki. Mięso nieco się zamarynuje i lekko skruszeje od sosu.
Rozgrzewamy na palniku duży rondel lub patelnię. Wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy przyprawy. Wszystko razem podsmażamy. Po chwili wrzucamy pokrojoną pierś indyka i smażymy, żeby mięso się "zamknęło". Dodajemy fasolkę, masło klarowane i wodę (ok. 2-3cm). Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 20-30min, aż mięso zmięknie, a woda nieco wyparuje. Nie duście zbyt długo, bo fasolka straci jędrność i zrobi się szara.
I podajemy! Najlepiej w miseczce, z sypkim ryżem... Et voilà ! JEMY! :)
Komentarze
Prześlij komentarz