Przejdź do głównej zawartości

PIERŚ INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ W AROMATYCZNYM IMBIROWO-BAZYLIOWYM SOSIE

Szybkie, proste i zdrowe danie...


LISTA ZAKUPÓW - dla 3-4 osób:
0,5kg ryżu basmati lub parboiled
0,5kg piersi indyka
2 duże garści świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
2 duże garści świeżej lub mrożonej żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła klarowanego
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/3 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
woda

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Ryż gotujemy sposobem - 1 porcja ryżu na 2 porcje wody, szczypta soli, przykrywamy, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i pod przykryciem gotujemy dalej, aż woda całkiem wyparuje, a w ryżu zrobią się dziurki z powietrzem. To najlepszy sposób na pyszny, puszysty i idealny ryż.
Pierś indyka kroimy na małe kawałeczki i zalewamy sosem sojowym, mieszamy i wstawiamy na ok. 30min do lodówki. Mięso nieco się zamarynuje i lekko skruszeje od sosu.
Rozgrzewamy na palniku duży rondel lub patelnię. Wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy przyprawy. Wszystko razem podsmażamy. Po chwili wrzucamy pokrojoną pierś indyka i smażymy, żeby mięso się "zamknęło". Dodajemy fasolkę, masło klarowane i wodę (ok. 2-3cm). Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 20-30min, aż mięso zmięknie, a woda nieco wyparuje. Nie duście zbyt długo, bo fasolka straci jędrność i zrobi się szara.
I podajemy! Najlepiej w miseczce, z sypkim ryżem... Et voilà ! JEMY! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek