Przejdź do głównej zawartości

BAKŁAŻANY FASZEROWANE FETĄ POD CHMURKĄ PARMEZANU

Tak... to właśnie Janek Paszkowski zainspirował mnie do przygotowania tych przepysznych, faszerowanych bakłażanów. Sposobów jest mnóstwo, a to moja wersja... prosta i szybka. Do dzieła! 

LISTA ZAKUPÓW - dla 3-4 osób:
2x średniej wielkości bakłażany
1x żółta papryka
1x opakowanie sera feta
2x duża garść czarnych drylowanych oliwek (jeśli macie czas i chęć, to lepsze będą oliwki kalamata, z pestką)
pół pęczka świeżej kolendry
spory kawałek parmezanu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy dokładnie łyżeczką zostawiając ok. 1cm miąższu. Generalnie chodzi o to, żeby pozbyć się watowatej części warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą. Wydrążone wgłębiania wypełniamy pokrojonymi w kosteczkę - fetą, papryką i oliwkami. Posypujemy poszarpaną kolendrą i słodką papryką. Na wierzch ścieramy na tarce o drobnych oczkach parmezan i układamy z niego zgrabne kupki - po upieczeniu zrobi się chrupka skorupka. Tak przygotowane bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej skrapiamy oliwą. Pieczemy w termoobiegu 180C ok. 30min. Musicie sprawdzać i kontrolować sytuację. Parmezan powinien się zezłocić, a bakłażany zmięknąć. Ja wolę lekko chrupiące... Upieczone bakłażany wystarczy podać z sałatą lub rukolą skropioną oliwą albo balsamico. Et voilà ! Zdrowo, pysznie, w sam raz!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek