Przejdź do głównej zawartości

CYTRUSOWY DORSZ ATLANTYCKI Z CYNAMONOWYM RYŻEM

To danie to przepyszny sposób na miły obiad lub kolację we dwoje. ;) Dobra ryba i sok z cytrusów to smakowite połączenie, a dobrane odpowiednio dodatki tylko podbiją smak... cynamonowy ryż i orzeźwiająca sałatka idealnie grają w tej orkiestrze smaków. Przygotowanie tego dania zajmuje ok. 35min. Polecam i zapraszam!

LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
RYBA:
300g świeżego filetu z dorsza atlantyckiego
4 plastry cytryny
1 mandarynka
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta przyprawy pomidory suszone i czosnek
3 łyżki jogurtu greckiego light
SOS:
szczypta suszonego czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
1/2 łyżeczki białego sezamu
RYŻ:
100g brązowego ryżu pełnoziarnistego (1 torebka)
szczypta kurkumy
szczypta cynamonu
SAŁATKA:
1/2 mixu sałat
1/3 długiego zielonego ogórka
1cm kawałek świeżej chilli
1/2 limonki

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Włączamy piec - 200C, góra/dół. Filet dzielimy na dwie równe części i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego. Na filecie układamy plastry cytryny i posypujemy przyprawą pomidory suszone i czosnek. Po bokach układamy ćwiartki mandarynki. Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy 30min. W tym przepisie proponuję ryż w torebkach. Zagotowujemy ok. 1,5l wody ze szczyptą kurkumy i szczyptą cynamonu. Jak woda się zagotuje wkładamy torebkę, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy ok. 30min. Czas gotowania zależy od tego, jaki ryż wybierzecie. Najlepiej ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale nie zapomnijcie o dodaniu do wody kurkumy i cynamonu. Przygotowujemy szybki jogurtowy sos. W misce mieszamy jogurt grecki i przyprawy - suszony czosnek, płatki chilli i sezam. Czas na sałatkę. Do dużej miski wrzucamy mix sałat, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Posypujemy posiekaną drobno chilli i całość polewamy wyciśniętym sokiem z limonki. Teraz wystarczy już tylko nałożyć danie. Proponuję miseczkę i po kolei: ryż, sałatka, sos jogurtowy, a na wierzchu układamy pyszną cytrusową rybę. Do ozdoby możecie użyć upieczonej mandarynki, z której sok będzie przepysznym dodatkiem do całego dania. SMACZNEGO !! Et voilà ! Wszystko gotowe. :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...