Lubicie ser kozi? Ja TAK! A najbardziej ser halloumi, delikatny, lekki i pyszny. Ser kozi to bardzo zdrowy dodatek do naszej diety. Polecam! Mam dla Was ciekawy i bardzo szybki przepis na lunch, brunch, obiad, kolację... grzanki z serek halloumi i coleslaw po domowemu... i co Wy na to? :)
LISTA ZAKUPÓW:
1/2 bagietki orkiszowej20 dkg sera halloumi
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 sałaty lodowej
1/2 sałaty rzymskiej
5 pomidorów suszonych z zalewy
garść pestek dyni
mały jogurt naturalny
majonez
sól
pieprz
cytryna
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Sałaty kroimy w paski i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone z zalewy. Wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. A jak zrobić sos? Bardzo prosta sprawa - w małej miseczce wymieszajcie: 4 duże łyżki jogurtu naturalnego, 1 mała łyżeczka majonezu, szczyptę soli i pieprzu i sok wyciśnięty z 1/3 cytryny. Bagietkę kroimy w cienkie kromki i smarujemy oliwą z zalewy pomidorów suszonych. Na każdej kromce układamy cienki plaster sera halloumi i posypujemy wszystkie grzanki suszonym oregano. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piecu rozgrzanym do 220C z termoobiegiem przez ok. 3 min aż bułka stanie się lekko chrupka, a ser nieco rozpuści. Et voilà ! Pyszna przekąska gotowa! Naprawdę warto spróbować. :)
Komentarze
Prześlij komentarz