Przejdź do głównej zawartości

HALLOUMI I KOZI SER

Lubicie ser kozi? Ja TAK! A najbardziej ser halloumi, delikatny, lekki i pyszny. Ser kozi to bardzo zdrowy dodatek do naszej diety. Polecam! Mam dla Was ciekawy i bardzo szybki przepis na lunch, brunch, obiad, kolację... grzanki z serek halloumi i coleslaw po domowemu... i co Wy na to? :)

LISTA ZAKUPÓW:
1/2 bagietki orkiszowej
20 dkg sera halloumi
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 sałaty lodowej
1/2 sałaty rzymskiej
5 pomidorów suszonych z zalewy
garść pestek dyni
mały jogurt naturalny
majonez
sól
pieprz
cytryna

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Sałaty kroimy w paski  i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory suszone z zalewy. Wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. A jak zrobić sos? Bardzo prosta sprawa - w małej miseczce wymieszajcie: 4 duże łyżki jogurtu naturalnego, 1 mała łyżeczka  majonezu, szczyptę soli i pieprzu i sok wyciśnięty z 1/3 cytryny. Bagietkę kroimy w cienkie kromki i smarujemy oliwą z zalewy pomidorów suszonych. Na każdej kromce układamy cienki plaster sera halloumi i posypujemy wszystkie grzanki suszonym oregano. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piecu rozgrzanym do 220C z termoobiegiem przez ok. 3 min aż bułka stanie się lekko chrupka, a ser nieco rozpuści. Et voilà ! Pyszna przekąska gotowa! Naprawdę warto spróbować. :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...