Dziś obiad pyszny i zdrowy. Pogoda za oknem jaka jest, każdy widzi, więc musimy troszkę się wzmocnić. :) Proponuję pysznego pstrąga z brązowym ryżem i chrupiącym, zielonym brokułem. Co Wy na to? Bardzo prosta sprawa w przygotowaniu i nawet nie są potrzebne proporcje. Do dzieła !! Filet z pstrąga dzielimy na części, solimy i pieprzymy i obtaczamy w cienkiej warstwie mąki. Smażymy na rozgrzanej oliwie, każda strona ok. 2min tak, by pięknie się zrumienił. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie do chrupkości. Uważajcie, żeby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Odcedzamy, polewamy oliwą extra vergine, solimy do smaku i dodajemy nieco czerwonej i posiekanej drobno chilli. Ryż gotujemy do miękkości. Ugotowany wrzucamy na patelnię, doprawiamy sosem sojowym i wrzucamy kawałek masła klarowanego i podsmażamy na chrupko. I tyle. :)) Et voilà !
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)
Pycha ! Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńKurczę! Zjadłam WSZYSTKO :)) Ale następnym razem zrobię więcej ;))
Usuń