Moja wersja na pyszne i rozgrzewające chilli con carne. Lubicie?
LISTA ZAKUPÓW - dla 4 osób:
30dkg wołowego mięsa mielonego
4 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 małe kiełbaski chorizo (pokrojone w cienkie plastry lub w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)
2 puszki pomidorów całych bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli (można ją odcedzić, ale nie wylewajcie całej zalewy, ok. 1/3 można dodać do sosu - ładnie go zagęści)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli (możecie dodać więcej, jeśli lubicie ostre dania)
1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka lub mały słoik)
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Będzie nam potrzebna duża patelnia lub duży rondel. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać mięso. Chwilę przesmażyć i dodać resztę składników i przypraw. Dusić wszystko pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min, aż składniki przejdą smakiem. Gotowe danie podajemy w miseczkach. Chilli con carne można serwować z tortillą do przygryzania i sałatką z oliwą lub bez... też do przygryzania. :) Et voilà !
Ślinka mi cieknie :) Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Bardzo szybko się robi i mało roboty z tym w ogóle, a efekt pyszny. Fajnie smakuje też z chlebkami pita. Daj znać!
Usuń