Przejdź do głównej zawartości

MOJE CHILLI CON CARNE

Moja wersja na pyszne i rozgrzewające chilli con carne. Lubicie?

LISTA ZAKUPÓW - dla 4 osób:
30dkg wołowego mięsa mielonego
4 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 małe kiełbaski chorizo (pokrojone w cienkie plastry lub w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)
2 puszki pomidorów całych bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli (można ją odcedzić, ale nie wylewajcie całej zalewy, ok. 1/3 można dodać do sosu - ładnie go zagęści)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli (możecie dodać więcej, jeśli lubicie ostre dania)
1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka lub mały słoik)
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Będzie nam potrzebna duża patelnia lub duży rondel. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać mięso. Chwilę przesmażyć i dodać resztę składników i przypraw. Dusić wszystko pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min, aż składniki przejdą smakiem. Gotowe danie podajemy w miseczkach. Chilli con carne można serwować z tortillą do przygryzania i sałatką z oliwą lub bez... też do przygryzania. :) Et voilà !

Komentarze

  1. Ślinka mi cieknie :) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Bardzo szybko się robi i mało roboty z tym w ogóle, a efekt pyszny. Fajnie smakuje też z chlebkami pita. Daj znać!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...