Co dziś u Was na lunch/obiad? U mnie proste i oczywiście szybkie danie - fasolka w pomidorowym sosie, coś na wzór takiej po bretońsku. W związku z tym, że fajny sos się przy tym robi, uwielbiam takie dania podawać i jeść z kawałkiem pieczywa. A jak przygotować taką fasolkę? To BARDZO proste. :)
LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
1 puszka fasolki z zalewy mix (czerwona, biała, cieciorka - odcedzić, ale nie do końca, zostawiamy tak połowę płynu)
3 plastry wędzonej szynki pokrojone w paski lub w kostkę
1 średni pomidor pokrojony w kostkę
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonych siół prowansalskich
3 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do rondla wrzucamy szynkę i podsmażamy chwilkę na suchej patelni. Następnie dodajemy fasolę i resztę składników, mieszamy i wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 min. Et voilà !
Komentarze
Prześlij komentarz