Przejdź do głównej zawartości

SŁODKIE ŚNIADANKO, CZYLI PERFEKCYJNE BRIOSZKI

Przepis nie jest mój, ale używam go już od długiego czasu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam i zachęcam do robienia brioszek, bo to najpyszniejsze bułeczki drożdżowe na świecie! :)
[ja zawsze robię je z podwójnej porcji :D]

LISTA ZAKUPÓW - na 6 sztuk:
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 jajka
90g miękkiej margaryny + margaryna do smarowania

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do miseczki wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, wsypujemy drożdże i łyżeczkę cukru i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 5min do wyrośnięcia.Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżkę cukru, jedno jajko i wyrośnięte drożdże.Zaczynamy formować i ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy miękką margarynę. Ciasto musi być długo wyrabiane, musi być b.sprężyste. Im dłużej, tym lepiej.Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie lekko natłuszczamy foremki do babeczek/muffinek.Dzielimy ciasto na 6 części. Od każdej odrywamy małą kuleczkę. Formujemy duże kulki i układamy je w formie do pieczenia. Na wierzchu każdej układamy małe kuleczki. Odstawiamy jeszcze na 20 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte brioszki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca 170C (góra/dół). Pieczemy ok. 15-20 minut aż będą złote.
Gotowe brioszki pysznie smakują z domowym dżemem lub zimnym masłem. Pyszności! Ja lubię jeszcze takie troszkę ciepłe... puszyste, lekkie, odpowiednio słodkie i baaardzo sycące... MNIAM !!

Et voilà ! Polecam!

Komentarze

  1. Uwielbiam brioszki, to chyba moje ulubione śniadaniowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...