Przejdź do głównej zawartości

NAJLEPSZE NA ŚWIECIE DOMOWE FRYTKI

Lubicie domowe frytki? Ja BARDZO! :) I nie mówię tu o tłustym posiłku z frytkownicy czy garnka pełnego oleju. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszne frytki takie, jakie być powinny, najlepsze na świecie - chrupiące i złociste z wierzchu i mięciutkie w środku. Macie ochotę? Jeśli tak, to zapraszam!

LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
1kg ziemniaków (najlepsze będą te z sierpnia i września - wtedy frytki smakują najlepiej :))
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
sok z 1/4 cytrny
olej rzepakowy

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Ziemniaki obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w słupki (ok. 1cm x 1cm grubości).
Na dużą patelnię lub dwie wylewamy olej rzepakowy ok. 0,5-1cm i wrzucamy ziemniaki. Frytki powinny leżeć płasko tak, żeby każda miała dostęp do oleju. Oleju powinno być tyle, żeby frytka w 1/3 była w nim zanurzona. Nie martwcie się, olej rzepakowy aż tak nie będzie wchłaniał się w ziemniaki. Patelnie ustawiamy na kuchni i włączamy palniki na maxa. Smażymy frytki na jednej stronie, aż zrobią się złote. Dopiero potem przekładamy ostrożnia (żeby nie połamać!) na drugą stronę. A dalej w miarę potrzeby delikatnie mieszamy - z każdej strony powinny zrumienić się na złoto. Nie wolno mieszać zbyt często! Po przerzuceniu na drugą stronę posypujemy ziemniaki solą, pieprzem, tymiankiem i polewamy odrobiną soku z cytryny, albo skórką cytrynową (wedle uznania ;)). Usmażone frytki przed podaniem odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym.Et voilà ! Najpyszniejsze frytki gotowe!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...