Lubicie domowe frytki? Ja BARDZO! :) I nie mówię tu o tłustym posiłku z frytkownicy czy garnka pełnego oleju. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszne frytki takie, jakie być powinny, najlepsze na świecie - chrupiące i złociste z wierzchu i mięciutkie w środku. Macie ochotę? Jeśli tak, to zapraszam!
LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
1kg ziemniaków (najlepsze będą te z sierpnia i września - wtedy frytki smakują najlepiej :))
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
sok z 1/4 cytrny
olej rzepakowy
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Ziemniaki obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w słupki (ok. 1cm x 1cm grubości).
Na dużą patelnię lub dwie wylewamy olej rzepakowy ok. 0,5-1cm i wrzucamy ziemniaki. Frytki powinny leżeć płasko tak, żeby każda miała dostęp do oleju. Oleju powinno być tyle, żeby frytka w 1/3 była w nim zanurzona. Nie martwcie się, olej rzepakowy aż tak nie będzie wchłaniał się w ziemniaki. Patelnie ustawiamy na kuchni i włączamy palniki na maxa. Smażymy frytki na jednej stronie, aż zrobią się złote. Dopiero potem przekładamy ostrożnia (żeby nie połamać!) na drugą stronę. A dalej w miarę potrzeby delikatnie mieszamy - z każdej strony powinny zrumienić się na złoto. Nie wolno mieszać zbyt często! Po przerzuceniu na drugą stronę posypujemy ziemniaki solą, pieprzem, tymiankiem i polewamy odrobiną soku z cytryny, albo skórką cytrynową (wedle uznania ;)). Usmażone frytki przed podaniem odsączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym.Et voilà ! Najpyszniejsze frytki gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz