Przejdź do głównej zawartości

JESZCZE JEDEN KREM POMIDOROWY

Krem pomidorowy to chyba najprostsza zupa na świecie. Robi się go błyskawicznie i można przyprawiać na różne sposoby. Już raz pokazałam Wam jak robi się taki krem. Tym razem mam inny pomysł... do dzieła więc. Zrobimy krem pomidorowy bazyliowo-czosnkowy. :)

LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
2x puszki pomidorów całych bez skórki
garść świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
woda
cukier
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny mały
groszek ptysiowy

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Taki krem jest BARDZO prosty w przygotowaniu. Wystarczy wziąć większy garnek i wrzucić do niego po kolei: zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, szczyptę soli, pieprzu i cukru, 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, przetarty, posiekany lub wyciśnięty czosnek, a na końcu dolać 1/2 szklanki wody. Teraz wystarczy wszystko zagotować i... GOTOWE !! :) Jeśli krem jest za gęsty, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody. Polecam taki krem z łyżeczką zimnego jogurtu naturalnego i sporą garścią groszku ptysiowego (dostaniecie w każdej piekarni). Et voilà ! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...