Krem pomidorowy to chyba najprostsza zupa na świecie. Robi się go błyskawicznie i można przyprawiać na różne sposoby. Już raz pokazałam Wam jak robi się taki krem. Tym razem mam inny pomysł... do dzieła więc. Zrobimy krem pomidorowy bazyliowo-czosnkowy. :)
LISTA ZAKUPÓW - dla 2 osób:
2x puszki pomidorów całych bez skórki
garść świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
woda
cukier
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny mały
groszek ptysiowy
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Taki krem jest BARDZO prosty w przygotowaniu. Wystarczy wziąć większy garnek i wrzucić do niego po kolei: zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, szczyptę soli, pieprzu i cukru, 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, przetarty, posiekany lub wyciśnięty czosnek, a na końcu dolać 1/2 szklanki wody. Teraz wystarczy wszystko zagotować i... GOTOWE !! :) Jeśli krem jest za gęsty, wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody. Polecam taki krem z łyżeczką zimnego jogurtu naturalnego i sporą garścią groszku ptysiowego (dostaniecie w każdej piekarni). Et voilà ! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz