Właśnie wróciłam z fantastycznych tygodniowych wakacji na Azorach. Odwiedziłam wyspę - TERCEIRA. Poza fantastycznym miejscem, pięknymi widokami i niesamowitą przyrodą, miałam do czynienia także z miejscową kuchnią. Pomyślałam, że podzielę się z Wami wrażeniami. :) Terceira słynie z ekologicznej żywności. Ludność utrzymuje się tam z rolnictwa. Mają ekologiczne mięso wołowe i pyszne przetwory mleczne, a także mnóstwo owoców morza, ryb... ale po kolei...
1. ALCATRA
Będąc na całodniowej wycieczce objazdowej po wyspie, miałam okazję spróbować miejscową potrawę z wołowiny ekologicznej i dźwięcznie brzmiącej nazwie - alcatra. Wołowina długo duszona. Robi się ją na dzień przed podaniem i przyprawia dużą ilością gałki muszkatołowej. Co ciekawe, podaje się do niej słodki chleb - coś na wzór naszej chałki - do maczania w pysznym sosie mięsnym. Alcartę podaję się w dużym glinianym garnku. Przyznam, że nie wygląda zbyt apetycznie, ale wystarczy spróbować... mmm... PYCHA !!! Tak miękkiej i smacznej wołowiny w życiu nie jadłam, a zestawienie z lekko słodkawym chlebem - bardzo smaczne danie, którego trzeba TAM spróbować.
2. MIECZNIK
Będąc w drugim co do wielkości mieście wyspy - Praia da Vitória - pokusiłam się o odwiedzenie miejscowej, polecanej restauracji, takiej z rekomendacją. Usiedliśmy przy pięknym stole i pan kelner od razu zaczął znosić przystawki - miejscowe sery, kiełbasy, oliwki z pestką (ależ były pyszne !!!), pyszny świeży chleb. Na główne danie zamówiłam grillowanego miecznika z warzywami. Danie wyglądało bardzo okazale i apetycznie, ale... właśnie, ale... smak ryby z Oceanu różni się od tej morskiej i rzecznej, a tam, na Terceirze ryby są mocno oceaniczne w smaku. Niestety, miecznik nie stał się moim przysmakiem, a wręcz przeciwnie, uważam go za bardzo niesmaczną rybę tamtych wód. A może to takie przyrządzenie przesądziło o ocenie smakowej? Mięso szare i twarde, bez smaku... Wybieram przystawki! ;)
Hamburgery zna chyba każdy z nas. Nie jadam ich często, ale będąc w miejscu, gdzie ekologicznie hoduje się krowy na mięso, warto spróbować właśnie hamburgera. Hamburger w wersji bardzo prostej = bułka + mięso + sałata + pomidory. Po prostu PYSZNY! Idealnie wypieczony, różowy w środku i bez zbędnych, niepotrzebnie zmieniających smak dodatków.
4. DONA AMELIA
Tradycyjny deser z przyprawami korzennymi i masą z melasy. Baaaardzo słodki i pyszny. Najlepiej smakuje z kulką lodów ryżowych domowej roboty.
Na koniec dodam, że wyspa daje mnóstwo pysznych owoców - ananasów, soczystych arbuzów i melonów. Poza tym - sałata karbowana - która jest tam BARDZO krucha, że mniam! I te pomidory... ech. Piszcie, co myślicie o tych smakach...