Przejdź do głównej zawartości

TERCEIRA I JEJ "SMAKI"

Właśnie wróciłam z fantastycznych tygodniowych wakacji na Azorach. Odwiedziłam wyspę - TERCEIRA. Poza fantastycznym miejscem, pięknymi widokami i niesamowitą przyrodą, miałam do czynienia także z miejscową kuchnią. Pomyślałam, że podzielę się z Wami wrażeniami. :) Terceira słynie z ekologicznej żywności. Ludność utrzymuje się tam z rolnictwa. Mają ekologiczne mięso wołowe i pyszne przetwory mleczne, a także mnóstwo owoców morza, ryb... ale po kolei...

1. ALCATRA
Będąc na całodniowej wycieczce objazdowej po wyspie, miałam okazję spróbować miejscową potrawę z wołowiny ekologicznej i dźwięcznie brzmiącej nazwie - alcatra. Wołowina długo duszona. Robi się ją na dzień przed podaniem i przyprawia dużą ilością gałki muszkatołowej. Co ciekawe, podaje się do niej słodki chleb - coś na wzór naszej chałki - do maczania w pysznym sosie mięsnym. Alcartę podaję się w dużym glinianym garnku. Przyznam, że nie wygląda zbyt apetycznie, ale wystarczy spróbować... mmm... PYCHA !!! Tak miękkiej i smacznej wołowiny w życiu nie jadłam, a zestawienie z lekko słodkawym chlebem - bardzo smaczne danie, którego trzeba TAM spróbować.

2. MIECZNIK
Będąc w drugim co do wielkości mieście wyspy - Praia da Vitória - pokusiłam się o odwiedzenie miejscowej, polecanej restauracji, takiej z rekomendacją. Usiedliśmy przy pięknym stole i pan kelner od razu zaczął znosić przystawki - miejscowe sery, kiełbasy, oliwki z pestką (ależ były pyszne !!!), pyszny świeży chleb. Na główne danie zamówiłam grillowanego miecznika z warzywami. Danie wyglądało bardzo okazale i apetycznie, ale... właśnie, ale... smak ryby z Oceanu różni się od tej morskiej i rzecznej, a tam, na Terceirze ryby są mocno oceaniczne w smaku. Niestety, miecznik nie stał się moim przysmakiem, a wręcz przeciwnie, uważam go za bardzo niesmaczną rybę tamtych wód. A może to takie przyrządzenie przesądziło o ocenie smakowej? Mięso szare i twarde, bez smaku... Wybieram przystawki! ;)

3. HAMBURGER
Hamburgery zna chyba każdy z nas. Nie jadam ich często, ale będąc w miejscu, gdzie ekologicznie hoduje się krowy na mięso, warto spróbować właśnie hamburgera. Hamburger w wersji bardzo prostej = bułka + mięso + sałata + pomidory. Po prostu PYSZNY! Idealnie wypieczony, różowy w środku i bez zbędnych, niepotrzebnie zmieniających smak dodatków.

4. DONA AMELIA
Tradycyjny deser z przyprawami korzennymi i masą z melasy. Baaaardzo słodki i pyszny. Najlepiej smakuje z kulką lodów ryżowych domowej roboty.


Na koniec dodam, że wyspa daje mnóstwo pysznych owoców - ananasów, soczystych arbuzów i melonów. Poza tym - sałata karbowana - która jest tam BARDZO krucha, że mniam! I te pomidory... ech. Piszcie, co myślicie o tych smakach...

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...