Oto kolejny, pyszny przepis na znakomitą sałatkę pełną smaku. Tym razem w smakach azjatyckich.... Zaczynajmy!
LISTA ZAKUPÓW - porcja na 3-4 osoby:
1x podwójna pierś kurczaka
1x opakowanie rukoli
1x opakowanie mixu sałat
1x małe opakowanie makaronu ryżowego
1x limonka
1x garść pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych lub dwa rodzaje
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego z chilli
sól
pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Pierś kurczaka kroimy w paski i marynujemy w marynacie (sos sojowy, sos teriyaki, ocet, sól, pieprz). Wystarczy ok 30 min - 1h. Smażymy mięso na suchej patelni, aż się zezłoci. Następnie posypujemy sezamem i dodajemy sos chilli. Chwilę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do miski. Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze części i przygotowujemy w misce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy na deskę i siekamy na mniejsze kawałki. Odstawiamy na chwilę. Na dużym półmisku/talerzu układamy sałatę i rukolę. Następnie wykładamy makaron ryżowy i pokrojone na połówki pomidorki. Na wierzch wykładamy mięso i ozdabiamy listkami rukoli. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Et voilà ! Azjatycka sałatka pełna smaków gotowa... Można jeść pałeczkami. ;)
coś pięknego i ciekawy pomysł. Podziwiam twoją pasję, mimo, że sama za gotowaniem nie przepadam. @Kasia Dudziak
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo, Kasiu :)
Usuń