Czasami mam ochotę na zupełnie coś lekkiego, delikatnego w formie i smaku. Taki właśnie jest ten kurczaczek... lekkie danie z pysznym, puszystym ryżem. POLECAM !!
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
1 podwójny filet kurczaka
1 kostka rosołowa lub warzywna (ekologiczna)
3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
duża garść mrożonego, zielonego groszku
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Sos sojowy wlewamy do moździerza, dodajemy oliwę, kostkę i rozcieramy na jednolita masę. Polewamy miksturą kurczaka i odstawiamy na godzinę, a najlepiej na dobę. :) Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy masło i kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy chilli i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia, dosłownie na ostatnie 2 minuty, wsypujemy na patelnię groszek, mieszamy i smażymy, aż groszek lekko zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiący i słodki i bardzo zielony. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ryżem basmati. Całość można posypać świeżą dymką. Et voilà ! Leciutkie i pyszne danie GOTOWE!
Komentarze
Prześlij komentarz