LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 4 osób:
1 paczka rigatoni
oliwa tymiankowa lub zwykła
2 ząbki czosnku
150g boczku parzonego
suszone oregano
1/2 małego opakowania śmietany 12% lub 18%
1 mały gęsty jogurt naturalny
sól
pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ?
1 paczka rigatoni
oliwa tymiankowa lub zwykła
2 ząbki czosnku
150g boczku parzonego
suszone oregano
1/2 małego opakowania śmietany 12% lub 18%
1 mały gęsty jogurt naturalny
sól
pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Rozgrzewamy dużą patelnię. wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i 150g boczku pokrojonego w kostkę. Chwilę podsmażamy na chrupko. Doprawiamy oregano, pieprzem i odrobiną soli - pamiętajcie, że boczek jest już słony! Zmniejszamy teraz moc palnika. Dodajemy śmietanę i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos dusimy jeszcze ok. 20 sekund. Wrzucamy makaron na patelnię i dokładnie obtaczamy rigatoni w sosie. Et voilà ! SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz