Przejdź do głównej zawartości

MARCHEWKOWA WOŁOWINA

Moja przygoda z wołowiną zaczęła się dawno temu, ale niedawno odkryłam jak pyszna może być wołowina mielona. Odpowiednio przyprawiona, lekko słodka i ostra jednocześnie. Oto pomysł na wołowinę marchewkową...

LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 3-4 osób:
30 dkg wołowego mięsa mielonego (powinno być grubo mielone)
5x średniej wielkości marchewka (pokrojone w półksiężyce lub w kostkę)
1x średnia cebula czerwona (pokrojona w kostkę)
3 łyżki łagodnego dobrego ketchupu
3/4 szklanki wody
1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Przyprawy:
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki (łagodnej)
szczypta płatków chilli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól, pieprz do smaku

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Na dużej patelni lub w dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy cebulę i wołowinę i razem smażymy, aż mięso nieco się zezłoci. Następnie dodajemy marchewkę, mieszamy i wszystko razem chwilę smażymy, ciągle mieszając - przyprawy muszą oblepić warzywa. Wlewamy ketchup i wodę, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. Jeśli woda wyparuje, możecie troszkę dolać, jednak pamiętajcie, że sos musi się zredukować. I teraz decyzja należy do Was. Jeśli lubicie bardziej chrupiące mięso, wołowinę można jeszcze podsmażyć na patelni i sos zredukować właściwie do zera, wtedy otrzymacie chrupiące kąski warzywno-mięsne. A jeśli wolicie sos bardziej zawiesisty i wilgotny, nic więcej nie musicie już robić. Et voilà ! Wg mnie najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...