Przejdź do głównej zawartości

MAZURRREK

Wielkanoc, Wielkanoc i... mazurki. Uwielbiam! :)  Taki ode mnie...

LISTA ZAKUPÓW:
na ciasto:
550g mąki
150g cukru pudru
1 kostka masła
4 jajka
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
na masę:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
3/4 szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
garść rodzynek
mała garść migdałów

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Ciasto...
Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, pokrojoną 1 kostkę masła, 4 żółtka, mleko, szczyptę soli. Zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste, można dodać odrobinę mąki. Kruche ciasto zagniata się jak najkrócej się da. Gotową kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po godzinie wyjmujemy i wyklejamy nim cienko – 0,5cm – brytfankę. Powinno wystarczyć na dwie brytfanki średniej wielkości. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika – 180C, góra/dół – i pieczemy aż będzie złote. Po wyjęciu z pieca, studzimy.

Masa...
W garnku rozpuszczamy kostkę masła, szklankę cukru, wodę i cukier waniliowy. Ucieramy z jednym opakowaniem mleka w proszku na gładką masę, Dodajemy skórkę pomarańczową, sparzone i posiekane rodzynki i posiekane, obrane wcześniej migdały – można zostawić kilka do przystrojenia mazurka. Gotową, jeszcze ciepłą masę, wykładamy na wcześniej upieczony spód. Ozdabiamy migdałami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa porządnie stężała. Et voilà ! Ten mazurrrek jest MEGApyszny !! Polecam i Wesołych Świąt życzę :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...