Dziś przyszła ochota na odrobinę Azji... Indie, Chiny... taka mieszanka. Trochę Europy i wyszło co wyszło. Sami zobaczcie i... spróbujcie! :) To danie dla tych, którzy lubią... wyraźne smaki. Zaczynajmy!
LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 2-3 osób:
30 dkg piersi indyka
1/4 kostki masła
1 por
trawa cytrynowa ok. 8cm
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka miodu
1 szkl wody
1/2 szkl Porto
świeży imbir ok. 2 cm
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego chilli (z papryczek)
kilka kropel oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka pomidorków koktajlowych - truskawkowych
2 łyżeczki mąki/skrobi ziemniaczanej
1/2 opakowania długiego makaronu (może być spaghetti lub noodle)
sól, pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Filet z indyka pokroić w paseczki i zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Zanim przystąpicie do przygotowywania tego dania, proponuję wszystko przygotować, posiekać itd.
Miseczka nr 1:
posiekany w półksiężyce por
obrana i posiekana drobno trawa cytrynowa
obrany i posiekany drobno ząbek czosnku
obrany i posiekany drobno imbir
Miseczka nr 2:
chilli
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy
curry
miód
oliwa z oliwek
Na palniku stawiamy duży garnek. Cały czas trzymając na mocnym ogniu wrzucamy masło. Następnie indyka, chwilę smażymy. Dodajemy mieszankę przypraw - miseczkę nr 2. Chwilę smażymy, ok. 2 min. Następnie dodajemy składniki z miseczki nr 1. Zalewamy niecałą szklanką wody i Porto, mieszamy, zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i dusimy ok. 15-20min. Pod koniec duszenia dodajemy miksturę zagęszczającą potrawę i nadającą jej połysk, czyli mąkę ziemniaczaną z letnią wodą - wcześniej trzeba dokładnie wymieszać w małej misce, następnie wlać do garnka i wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Podczas duszenia, sos warto przemieszać od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu makaronu, a zajmie to zapewne mniej więcej tyle czasu, co czas duszenia potrawy, makaron odcedzamy, ale zostawiamy odrobinę wody i wrzucamy wszystko do garnka z indykiem. Wszystko mieszamy, żeby sos dobrze oblepił makaron. Nakładamy porcje na głębokie talerze i ozdabiamy przekrojonymi na pół pomidorkami truskawkowymi. Et voilà ! Danie wyraźne w smaku i pyszne! SMACZNEGO! :)
moje klimaty! wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowo. :)
Usuń