Przejdź do głównej zawartości

POMIDOROWY KREM

Zupa pomidorowa to taka trochę oklepana zupa. Chyba jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu. Dlaczego nie zrobić jej troszeczkę inaczej? Mam taką oto propozycję na… pomidorowy krem z grzankami czosnkowo-serowymi.

LISTA ZAKUPÓW:
2 x ząbek czosnku
2 x puszka całych pomidorów ze skórki (mogą być „normalne” pomidory, ale zapewniam, że bardziej aromatyczne będą te z puszki)
1 x garść świeżej bazylii
½ szkl wody
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
1 x ciabatta
kilka plasterków mozzarelli twardej, z bloku
3 łyżki oliwy z oliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Włączcie piekarnik – 150C, termoobieg.

Rozgrzewamy na kuchni rondel. Wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy bardzo drobno posiekany ząbek czosnku sztuk 1. Jeśli nie umiecie siekać, przyda się wyciskarka. Chwilkę smażymy, ale dosłownie kilka sekund. Nie można przesadzić, bo czosnek będzie gorzki, a nie o to nam chodzi. Następnie wlewamy pomidory z puszki. Od razu z dwóch. Tylko nie rozgniatajcie pomidorów, niech na razie gotują się w całości. Dodajemy posiekaną bazylię, suszoną bazylię i wodę, na końcu sól, pieprz do smaku. Rondel trzeba teraz przykryć i zostawić do duszenia na wolnym ogniu ok. 15 min.
W międzyczasie przygotujecie pyszne grzanki czosnkowo-serowe.

Ciabattę kroimy w ukośne kromki. Ząbek czosnku obieramy, kroimy na pół i dokładnie nacieramy nim każdą grzankę. Może być z dwóch stron, będzie wtedy bardziej aromatyczna. Kromki polewamy delikatnie oliwą – 1 łyżka wystarczy na kilka kromek. Na wierzchu układamy małe plasterki mozzarelli. Sera nie może być za dużo. Jak wiecie, mozzarella super się rozpuszcza, także niewielkie kawałki w zupełności wystarczą. Tak przygotowane grzanki wstawiamy na blaszce do rozgrzanego pieca. Będą dobre, jak ser się rozpuści i będzie delikatnie złoty. To potrwa chwilę. Można też przed pieczeniem posypać je suszoną bazylią lub oregano.

Krem z pomidorów odstawiamy na bok, niech chwilkę przestygnie. Po ok. 5 min miksujemy całość. Najlepszym sposobem jest blender na nodze, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, wystarczy pomidorową masę przetrzeć przez sito. Tak przygotowany krem przelewamy do rondla i jeszcze chwilę dusimy - 5 min.

Teraz wystarczy już tylko przelać „zupkę” do miseczek i podać z chrupiącymi i pachnącymi, ciepłymi jeszcze grzankami… Et voilà ! Bon appétit ! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...