Przejdź do głównej zawartości

FRITTATA

Danie to jest bardzo szybkie i jeśli nie macie planów na obiad, a lodówka pełna jest „resztek”, frittata jest idealnym rozwiązaniem tej sytuacji. Ja zaprezentuję Wam moją, wegetariańską wersję tego dania, ale tak naprawdę, wkładacie do środka to, na co macie w danej chwili ochotę...

LISTA ZAKUPÓW:
1 x średniej wielkości brokuł lub cukinia
2 x duża garść pomidorków koktajlowych
6 x jajko
1 x płaska łyżka mąki
2 x pomidor jojo żółty
1 x kulka mozzarelli
1 x garść świeżych listków bazylii + gałązka do ozdobienia dania
½ szkl mleka
suszony tymianek cytrynowy (może być też zwykły)
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Przygotowanie tego dania jest banalne i zajmie Wam tylko chwilę. Wystarczy wyjąć z szafki patelnię. Najlepiej taką, która wytrzyma temperaturę piekarnika 180-200C. Jeśli takiej nie macie, może być żaroodporne, płaskie naczynie – w okrągłym frittata wygląda zdecydowanie ładniej. Włączcie piekarnik – 180C, termoobieg. Następnie warzywa. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić na patelnię. Pomidorki koktajlowe też umyjcie i przekrójcie każdy na pół. Wrzucić na patelnię. Warzywa skropić odrobiną oliwy, wymieszać i rozłożyć równomiernie na patelni – chcemy przecież, żeby każdy dostał warzywo w swoim kawałku frittaty. Teraz masa. Do miski rozbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku, suszony tymianek (ilość wedle uznania i smaku), dolewamy mleko, na końcu dodajemy mąkę. Całość mieszamy (polecam trzepaczkę), aż masa będzie gładka i wylewamy na patelnię z warzywami. Masę trzeba rozlać w miarę równomiernie, żeby frittata równo urosła w piecu. Pamiętajcie, że frittata urośnie w piecu, więc masa powinna wypełniać ok. ½ naczynia, no może ciut więcej, ale nie po brzegi. Mozzarellę dzielimy na kawałeczki i rozkładamy w kilku miejscach na patelni. Nie musicie zużyć całej kulki. Bazylię siekamy i rozsypujemy po wierzchu dania. Tak przygotowaną frittatę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż masa przestanie być płynna, a wierzch stanie się złoty. Do warzywnej frittaty doskonale pasują pomidory – tutaj proponuję jojo żółte. Wystarczy je umyć, przekroić na pół, odrobinę posolić i skropić oliwą. Sałatka gotowa! Frittatę podajemy pokrojoną w trójkąty (jak pizzę) i skropioną oliwą.W tym daniu warzywa nie rozgotowują się. Zobaczycie jaki brokuł będzie przyjemnie chrupiący.... Et voilà ! Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha...

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek...