Przejdź do głównej zawartości

BISZKOPT IDEALNY

Szukaliście idealnego przepisu na lekki biszkopt. Oto jest! Sprawdziłam, działa, jest PYSZNY. Moja wersja z truskawkami w dużej brytfance. Biszkopt jest bardziej płaski, ale wygląda efektownie a bezowe "poduszeczki" dodają mu uroku.

LISTA ZAKUPÓW:
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 dużych jajek (L/XL)
1 szkl cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
szczypta soli do smaku
truskawki lub inne owoce

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Brytfankę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy piec do 170C góra/dół. Truskawki kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodając po łyżce cukru, na końcu waniliowy. Ubijamy masę na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku i całość delikatnie miksujemy. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy wszystko - albo mikserem na bardzo wolnych obrotach, albo i chyba najlepiej - drewnianą łyżką. Masę wykładamy do brytfanki i wciskamy w nią w rzędach truskawki. Blachę wstawiamy do rozgrzanego pieca na ok. 40 min i pieczemy, aż biszkopt się zrumieni. Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wtedy będzie gotowe Jeśli równo ułożycie truskawki, otrzymacie bardzo fajny efekt bezowych poduszeczek. A gotowy biszkopt wygląda... TAK

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek